a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az anyai dohányzás az újszülött rosszabb belsőfül-működéséhez vezethet

2011.07.19. | HTamas |

Címkék: dohányzás fül belsőfül audiológia

Mint arról már régebben írtam, a hallás nem egy passzív történés, hanem egy aktív folyamat. A belsőfül energia befektetésével erősíti fel a bejövő hangot, e mechanizmus (cochlear amplifier) nélkül lényegesen rosszabbul hallanánk (akár 40 dB-lel). Ennek a rendszernek a működése egész jól vizsgálható az ún. otoakusztikus emisszió segítségével. Az otoakusztikus emisszió a belsőfül működése közben keletkezett "zaj", ami minden külső behatás nélkül is mérhető (spontán otoakusztikus emisszió), illetve valamilyen ingerrel speciális zajválasz is kiváltható, ha jól működik a belsőfül csigája (kiváltott otoakusztikus emisszió).

Brazil kollégák pár hete, egy az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban publikált tanulmányukban igazolták, hogy ezzel a módszerrel az anyai dohányzás egy újabb káros hatása is kimutatható. Ma már evidens, hogy a dohányzásnak számos negatív következménye lehet. Egész érdekes összefüggésekről is születtek tanulmányok, de a legszorosabb kapcsolatot a daganatos betegségekkel kapcsolatban mutattak ki, amelyek híres embereket sem kímélnek.

A friss kutatás során arra jutottak a dél-amerikaiak, hogy a nemdohányzó anyák újszülöttjei esetében jobb a belsőfül erősítő működése, mint a dohányzó anyák gyermekeinél, legalábbis a tranziens otoakusztikus emisszió eredmények alapján. A naponta elszívott cigaretták száma nem befolyásolta az eredményt, de a dohányzás ténye önmagában negatív hatással volt a belsőfül generálta zajra. Így tehát a dohányzó anyák gyermekei eleve rosszabb hallással indulnak az életnek, mint a nem dohányzóké, még ha ez persze nem is teljes süketséget jelent.

Bár a csökkent belsőfül-működés nem halálos betegség, de mi minden kell még ahhoz, hogy ne dohányozzanak a kismamák??