A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A gyermekkori orrvérzés hátterében enyhe, de krónikus gyulladás állhat

2011.06.22. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrvérzés fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet

Pár napja skót kollégák publikáltak egy cikket, amelyben a gyermekek gyakori orrvérzésének próbáltak meg jobban utánajárni szövettan szintjén. 5 olyan gyermeknek vettek szövettani mintát az orrából, akinek szabad szemmel is látható kitágult erek voltak az orrsövényen, gyakori orrvérzés miatt keresték fel a fül- orr- gégészt, és nem találtak más betegséget az orrvérzésük hátterében. A szövettani vizsgálat elvékonyodott falú arteriolákat és hajszálereket mutatott, melyek környezetében krónikus gyulladásra utaló fehérvérsejt-infiltrációt lehetett látni, valamint laphám-metaplasiát.

A cikk szerzői egy korábbi tanulmányukban már felvetették, hogy akár Staphylococcus aureus fertőzés is vezethet gyermekkori orrvérzéshez, tulajdonképpen ezt próbálták meg alátámasztani ezúttal szövettani oldalról. Ezúttal a folyamatot is felvázolták:
1. Staphylococcus aureus kolonizáció az orrnyálkahártyán, a baktérium megtelepszik helyben
2. Krónikus gyulladás alakul ki pörk képzödéssel és érújdonképződéssel
3. A gyerek emiatt kaparja az orrát, ami megerősíti a 2. pontot, ördögi kör alakul ki
4. Az erek fala elvékonyodik, és kialakul a visszatérő orrvérzés

Simán lehet benne valami. A szerzők azt ajánlják, hogy helyi fertőtlenítő orrkenőccsel kezelve lehet legjobban megelőzni a fentiek miatt az orrvérzést. Szerencsére a már kialakult orrvérzést sem annyira nagy kaland ellátni, és a gyerekek általában elég jól tűrik. Érzéstelenítés után legfeljebb csak kis csípést szokás érezni, mást nem. Nekem is csinálták, úgyhogy tudom mi a helyzet a beteg oldaláról is.

süti beállítások módosítása