a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A gyermekkori orrvérzés hátterében enyhe, de krónikus gyulladás állhat

2011.06.22. | HTamas |

Címkék: orr orrvérzés fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet

Pár napja skót kollégák publikáltak egy cikket, amelyben a gyermekek gyakori orrvérzésének próbáltak meg jobban utánajárni szövettan szintjén. 5 olyan gyermeknek vettek szövettani mintát az orrából, akinek szabad szemmel is látható kitágult erek voltak az orrsövényen, gyakori orrvérzés miatt keresték fel a fül- orr- gégészt, és nem találtak más betegséget az orrvérzésük hátterében. A szövettani vizsgálat elvékonyodott falú arteriolákat és hajszálereket mutatott, melyek környezetében krónikus gyulladásra utaló fehérvérsejt-infiltrációt lehetett látni, valamint laphám-metaplasiát.

A cikk szerzői egy korábbi tanulmányukban már felvetették, hogy akár Staphylococcus aureus fertőzés is vezethet gyermekkori orrvérzéshez, tulajdonképpen ezt próbálták meg alátámasztani ezúttal szövettani oldalról. Ezúttal a folyamatot is felvázolták:
1. Staphylococcus aureus kolonizáció az orrnyálkahártyán, a baktérium megtelepszik helyben
2. Krónikus gyulladás alakul ki pörk képzödéssel és érújdonképződéssel
3. A gyerek emiatt kaparja az orrát, ami megerősíti a 2. pontot, ördögi kör alakul ki
4. Az erek fala elvékonyodik, és kialakul a visszatérő orrvérzés

Simán lehet benne valami. A szerzők azt ajánlják, hogy helyi fertőtlenítő orrkenőccsel kezelve lehet legjobban megelőzni a fentiek miatt az orrvérzést. Szerencsére a már kialakult orrvérzést sem annyira nagy kaland ellátni, és a gyerekek általában elég jól tűrik. Érzéstelenítés után legfeljebb csak kis csípést szokás érezni, mást nem. Nekem is csinálták, úgyhogy tudom mi a helyzet a beteg oldaláról is.