a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Gomba az arcüregben (fungus ball)

2011.06.13. | drHorváthTamás |

Címkék: gombás fertőzés arcüreg melléküregek betegségekről részletesebben Luc-Caldwell műtét

Megtaláltam a gépemen egy beteg CT-jét, akinek arcüregi gombatelep (fungus ball) miatt kellett anno ismételten FESS műtétet végezni. Visszatérő bal arcfél teltségérzése volt a hölgynek, és folyamatosan rossz szagú orrváladéka. A CT igazolta a bal arcüreg gombás fertőzését:Pirossal karikáztam be a bal oldali arcüregben látható hiperdenz elváltozást, amit már előzetesen is gombának gondoltunk, és tényleg az is volt. Érdekességként pedig zölddel bejelöltem az egy korábbi műtét során kiválóan kitágított arcüregi szájadékot (nem én voltam a tettes).

A fenti képen is látható "fungus ball" egy relatíve ártalmatlan gombás fertőzés. Ez persze nem azt jelenti, hogy abszolút jó helyen van az arcüregben egy ilyen gombatelep, de összehasonlítva az immunszuprimált betegeknél, így a cukorbetegeknél is előforduló ún. invazív gombás betegségekkel, nagyságrendekkel jobb indulatú problémáról van szó, ami nem okoz életveszélyes állapotot.

DeShazo és munkatársai 1997-ben egy kritériumlistát állítottak fel, ami alapján el lehet dönteni, hogy fungus ball-ról van-e szó, vagy sem.
Fungus ball-ról van szó, ha:
- Radiológiailag igazolt melléküreg-érintettség van kalcifikációval, vagy anélkül
- Mucopurulens váladék mellett sajtszerű vagy agyagszerű anyag található az arcüregben
- A nyálkahártyától jól elszeparálható gombakonglomerátum van az üregben
- Szövettanilag nem specifikus gyulladás mutatható ki eozinofília, granuloma nélkül
- Szövettanilag kizárható a mélyre terjedő gombainvázió

A fungus ballt ki kell venni, ami az esetek 98%-ában megoldható endoszkóppal, jó esetben az arcüreg természetes szájadéka felől, rosszabb esetben az alsó orrkagyló alól is rásegítve. A maradék 1-2% szájpitvari behatolást, kvázi Luc-Caldwell műtétet igényel. Érdeklődőknek ez egy jó review cikk.