a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Staphylococcus aureus biofilm krónikus melléküreggyulladásban

2011.06.09. | HTamas |

Címkék: fess műtét melléküregek biofilm melléküreggyulladás idült

Egy ideje titkos favoritjaim lettek a biofilmek, mondhatni a rajongójuk lettem. Szerintem egy csomó fül- orr- gégészeti betegségért és panaszért ők lehetnek a felelősek. Például az idült melléküreggyulladás (chronic rhinosinusitis - CRS) kapcsán is jelentőséget tulajdonítok nekik, erről írtam is már korábban. Azt gondolom, hogy a CRS-es betegek egy részénél az lehet a probléma, hogy ott a biofilm a melléküregekben, és a szervezet nem tud rendesen megküzdeni vele. Kínlódik, próbálkozik, de csak egy hasztalan nagy immunválasz van, de nem effektív a harc. Persze, hogy ezen belül mi lehet a probléma, azt már nem tudom, bár elég sok vizsgálat arra mutat, hogy a veleszületett immunitással van a baj, és erre az alapproblémára rakódhat rá a biofilm. Persze ez csak egy elmélet, ezért halkan mondom, ráadásul nem is vagyok benne biztos, hogy a CRS az egy és oszthatalan betegség, hanem inkább betegségcsoport. Szóval ha van is az elméletben valami, akkor is nagy eséllyel csak a betegek egy részére igaz ez.

A biofilm és CRS kapcsolatát már egy ideje sokan vizsgálják. Pár napja ausztrál kollégák publikáltak a Laryngoscope-ban egy prospektív, biofilmekre fokuszáló vizsgálatot a CRS miatt végzett FESS műtéteiket elemezve. A betegeik 77%-ában találtak valamilyen biofilmet. Ráadásul a Staphylocuccus aureus monomikróbás formában, vagy polimikróbás biofilm részeként a többi baktérium által kialakított biofilmhez képest kifejezetten rosszabb prognózist jelentett a műtét után. Azaz azoknál a betegeknél, akiknél a műtét közben vett mintán Staphylococcus aureus biofilmet találtak, kevésbé csökkentek műtét után a panaszok, az endoszkóppal látható gyulladásos jelek, és az életminőség sem javult megfelelően. Ez főleg a Haemophilus monomikróbás biofilmekkel összehasonlítva volt szignifikánsan rosszabb, de a több baktériumból álló polimikróbás biofilmeknél is rosszabb volt, ha azok nem tartalmaztak Staphylococcust.

Az a fránya Staphylococcus aureus! Már szuperantigénjei kapcsán is hírbe hozták a CRS-sel, most meg tessék, itt a biofilm vonal is! Csak lehet benne valami, vagy nem?