a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A zajártalomtól védő stapedius reflex

2011.05.30. | HTamas |

Címkék: anatómia fül élettan audiológia otosclerosis középfül hallócsontok

A dobüreg hátsó falának eminencia pyramidalis nevű kiemelkedésétől fut egy nagyon kicsi izom a legbelső hallócsont, a kengyel (stapes) nyakához, amit musculus stapediusnak hívunk. A lenti képen a stapedius izom pirossal van ábrázolva, kékkel pedig a kengyel. A képen egyébként egy jobb oldali dobüreg belső fala látható kívülről nézve, a dobhártya és a külső két hallócsont elvétele után:A stapedius izmot az arc mimikai izomzatát is beidegző VII-es agyideg, a nervus facialis idegzi be. Ha ez az izom megfeszül, akkor a kengyel talpának hátsó része benyomódik, az eleje pedig kiemelődik, így nem tud annyira mozogni a rendszer. Ez a zajra aktiválódó ún. stapedius reflex, ami nagy energiájú hangok esetén megvédi a belsőfület a zajártalomtól. Kb. 90 dB-nyi hang tudja aktiválni a reflexet, és nagyjából 20 dB-nyi hangintenzitás-csillapító hatása van.

A stapedius reflex vizsgálat az objektív audiológiai vizsgálati módszerek közé tartozik, mivel a vizsgálat kivitelezhető akkor is, ha a beteg nem képes kooperációra, és a vizsgálat eredménye nem a beteg szubjektív érzetétől függ. Használható a hallócsontláncolat, azon belül is főleg a kengyel mobilitásának vagy fixáltságának vizsgálatára, elsősorban az otosclerosis vizsgálatára. De alkalmas az arcidegbénulás magassági diagnosztikájára, vagy a stapedius reflexív épségének vizsgálatára is a központi idegrendszer szintjén.

Stapedius reflex nem váltható ki, ha
- fixált a hallócsontláncolat (leggyakrabban otosclerosis miatt a kenygel, de más oka is lehet a fixáltságnak)
- 30-40dB-nél nagyobb halláscsökkenés esetén
- agytörzset érintő betegségek esetén
- arcidegbénulás esetén
- a kengyel szárainak (superstructura) károsodása esetén
- musculus stapedius agenesia esetén (ha nem fejlődött ki a stapedius izom - ez nagyon ritka)