a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Hallójáratgyulladás az USA-ban: komoly számok

2011.05.23. | drHorváthTamás |

Címkék: fül hallójáratgyulladás fertőzéses betegségek külsőfül hallójárat

Az USA Centers for Disease Control and Prevention (CDC) oldalán nemrég megdöbbentő adatokat közöltek a hallójáratgyulladásról. Ez egy meglehetősen banális betegség, persze attól még nagyon kellemetlen, hiszen nagyon tud fájni. Nagyon gyakori, a CDC szerint az USA-ban évi 2.4 millió vizsgálat történik emiatt, miközben kicsit több, mint 300 millió ember lakik arrafelé. 123 amerikaiból minden évben 1 ember megküzd ezzel a gyulladással, 44 százalékban ez július hónapra esik. Ez nem véletlen, akkor van a szezonja, angolul eleve "swimmer's ear" a betegség neve, hiszen a strandolással lehet legkönnyebben összeszedni.

Viszont a legmegdöbbentőbb adat számomra a költség volt: évi 500 millió dollárjába (!) kerül a betegeknek/biztosítóknak ez a nyavalya. Leírom még egyszer: ötszáz millió dollár. Ez a szám abszolút összemérhető az egész magyar éves egészségügyi költségvetéssel, amit pontosan nem tudok, de valahol kb. 10x annyi lehet, de legalábbis nagyságrendjét illetően annyi. Azért ehhez a félelmetes számhoz hozzátartozik, hogy a CDC 200 dollárt számolt egy ezzel kapcsolatos orvosi vizitre, ami magyar szemmel megint csak egy elképesztően nagy összeg.