a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A helyes orrspray használathoz

2011.05.20. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrcsepp fülkürt orrgarat

Érdekes felvetést találtam a Fauquier ENT blogon orrspray használattal kapcsolatban. Michael Chang egy az Archieves of Otolaryngology and Head and Neck Surgery-ben megjelent cikk eredményét vonta kétségbe a blogbejegyzésében. Ez a 91 beteg bevonásával készült kutatás úgy találta, hogy a szteroidos orrspray-k nem hatékonyak a tartós fülkürtműködési zavar javítására, de Chang doktor szerint az eredmény kétségbe vonható, mivel a kutatásba bevont betegek nem megfelelően használták az orrpsray-t. Ugyanis a cikk írói csak annyi instrukcióval látták el a betegeket, hogy mindkét orrjáratba nyomjanak napi 2x orrspray-t, de semmi más tanácsot nem adtak. Miközben ahhoz, hogy a fülkürt környékére, az orrgaratba menjen a hatóanyag, szinte vízszintesen kell tartani a spray-t. Az orr belülről mondhatni kúp alakú, ezért aki csak úgy orrspay-t nyom az orrába, akkor nagy eséllyel az orr felső részébe megy az anyag, miközben a fülkürt hátul, az orrgaratban van (a lenti ábrán kék színnel jelöltem).Egyébként egyetértek Michael Chang-gal ami a cikk kritikáját illeti, bár azt hozzá kell tegyem, hogy alapvetően én sem szteroidos orrspray-t, hanem szteroidos orrcseppet szoktam javasolni a fülkürtműködési zavarra. Az jól lelógatott fejhelyzetben szerintem a legjobb választás.