a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Tartós nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, mint rosszindulatú betegség első jele

2011.04.21. | drHorváthTamás | 150 komment

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak

A tartós, több hete - pár hónapja meglévő nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás felnőttek esetében sokszor valamilyen fej-nyaki daganat áttétét jelentheti. Arról már írtam is, hogy gyakran a nyirokcsomó megnagyobbodás az első, sőt, néha az egyetlen jele annak, hogy fej-nyaki laphámrákkal állunk szemben.

Azonban nem igazán vannak pontos statisztikák arról -legalábbis én nem nagyon találkoztam eddig ilyenekkel-, hogy a felnőttek tartós nyaki nyirokcsomó megnagyobbodása milyen eséllyel jelenthet ténylegesen komoly és veszélyes betegséget, elsősorban rákot. Magyarul mennyire kell megijednie annak, akinek mondjuk hetek óta ott van egy nagyobb duzzanat a nyakán, miközben semmilyen más panasza nincsen.

Szerencsére nemrég a Head & Neck-ben publikáltak egy cikket, amivel ezt a dolgot számszerűsíteni is tudjuk. Német kollégák 326 olyan beteget vizsgáltak, akiknek az egyetlen panasza huzamosabb ideje fennálló nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás volt. Mindegyiküknél aspirációs citológiai vizsgálatot végeztek, vékonytű-biopszia történt szövettani vizsgálat céljából. 61 betegnél találtak laphámrák áttétet, míg 62 betegnél lymphomát. Tehát a betegek több, mint 1/3-ában rosszindulatú betegség állt a háttérben, ami kezelés nélkül fatális kimenetelt jelent.

Ez nem jó szám. Egyértelműen felhívja a figyelmet arra, hogy felnőttek esetében nem játék az egyéb tüneteket nélkülöző, tartós nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, mindenképpen alaposabban utána kell menni! Aspirációs citológia, képalkotó (nyaki CT), primer folyamat keresés része kell, hogy legyen ezen betegek ellátásnak. Nyilván más a helyzet, ha van más tünet is, ami megkönnyíti a diagnózist. Pl. torokfájás és láz elsősorban fertőzéses eredetet valószínüsít, míg rekedtség, és fájdalmatlan gombócérzés a torokban eleve gége- vagy algarati rák esélyét növeli. Persze ez utóbbiak már egyértelmű látható eltérésekkel is járnak.

A nyaki nyirokcsomók és a daganatok kapcsán (is) Horváth Barnabás barátommal, kollégámmal, állandó jellegű tettestársammal visszatérő előadók vagyunk a SOTE klinikopatológiai kurzusán, ahol most március elején is beszéltem erről a fontos kérdésről: