a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Plaut-Vincent angina

2011.04.12. | drHorváthTamás | 23 komment

Címkék: nyirokcsomó mandulagyulladás garat fertőzéses betegségek betegségekről részletesebben torokmandula plaut vincent angina

A Plaut-Vincent angina egy speciális mandulagyulladás. Itt az angina szó nem koszorúér-betegséget, hanem torokfájást jelent, a Plaut-Vincent elnevezés pedig két orvost takar, melyek közül Plaut német volt, míg Vincent francia (Henri Vincent 1862-1950). Ezért a betegség kiejtése helyesen "Plaut - Venszan". Lehet, hogy kicsit túlzás a kiejtésen lovagolni, de amikor én elkezdtem dolgozni, kb. 2 évig csak olvastam erről a nyavalyáról, de nem láttam élőben, és valamiért azt hittem, hogy egy francia-angol párosról van szó. Ezért mikor először láttam és beszéltem róla, "Plót-Vinszent"-nek mondtam referálón a betegséget, mire a volt főnököm, Csokonai Tanár Úr a maga dörgedelmes módján felnyitotta a szememet...

A betegség két szempontból speciális: egyrészt mert egyoldali mandulagyulladásról van szó, másrészt pedig nem hagyományos garati kórokozók, hanem egy kevert fertőzés okozza, méghozzá spirochaeták és fusobacteriumok együtt.

Jellemzően a betegek nem érzik magukat annyira rosszul, mint amennyire rosszul néz ki a torkuk belülről. Csupán némi torok- és nyakfájdalom, esetleg hőemelkedés a panasz, miközben az egyik oldali mandula jelentősen megnagyobbodik, az egész fekélyes, és piszkosfehér-szürkés lepedék borítja. A másik oldali mandula általában szintén kicsit gyulladt, de az ellenoldalhoz képest egész barátságos, nincs fekély és lepedék. Emellett az azonos oldali regionális nyirokcsomók is általában megnagyobbodnak, nyomásra érzékenyek szoktak lenni.

Az egyoldali mandulamegnagyobbodás, a fekély, valamint a nyirokcsomók miatt ez a fertőzés összekeverhető mandula kiindulású laphámrákkal. A tumor kérdést alapvetően a beteg panaszai döntik el: ha pár nap vagy óra alatt kezdődtek a panaszok, és hőemelkedés kíséri, vagy esetleg van laboreredmény, amiben a gyulladásos paraméterek emelkedettek, akkor Plaut-Vincent anginával állunk szemben. Már találkoztam olyan beteggel is, akinél peritonsillaris tályog gyanúja merült fel az egyoldali torokpanaszok és a látvány miatt, azonban Plaut-Vincent anginában a garatívek szimmetrikusak, nem domborodik elő az érintett oldali mellső garatív sem, és az uvula sem deviál. Szintén segíthet, hogy ez a betegség elsősorban 15-25 év közötti fiatalokban alakul ki leggyakrabban, bár láttam már egyszer egy 65 év körüli beteget is, a többiek gyakorlatilag tényleg ebbe az életkori range-be estek.

A betegség antibiotikumot igényel: mezei amoxicillin-klavulánsav, esetleg metronidazol pár nap alatt szépen meggyógyítja, nyom nélkül eltűnik a fekély. A fokozott szájhigiéné is jót tesz neki.