a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Orröblítés gyermeksampon oldattal

2011.04.09. | HTamas | 6 komment

Címkék: orr fess műtét melléküregek melléküreggyulladás idült orröblítő

Krónikus melléküreggyulladás műtéte (FESS) után általában mindenki egyéni ízlés szerint gondozza a betegeket, erre nincs általános előírás, recept. Legtöbbször azért valamit tevőlegesen csinálunk, reménykedve abban, hogy az gyorsítja a műtét utáni felépülést, lassítja a recidív betegség kialakulását, és csökkenti a panaszokat.

Ősszel egy lengyel kolléga arról mesélt nekem, hogy teljesen jól bevált nála FESS műtét utókezelésre a babasamponos orröblítés. Először azt hittem, hogy nyelvi problémák vannak, vagy ő magyaráz valamit félre, vagy én értem rosszul, de aztán kiderült, hogy nem, ez teljesen komoly. Ő műtét után 2-3 hétig napi szintű samponos öblítést javasol a betegeinek, ami úgy tűnik, hogy bevált. Most megtaláltam a hozzávaló irodalmat is: USA kollégák 3 éve publikáltak egy erről szóló tanulmányt az American Journal of Rhinology-ban. Ők azt tapasztalták, hogy 4 hétig napi 2x az orrba adott, 1%-os babasampon oldat hatékonyan gátolja a Pseudomonas biofilmek kialakulását, más, szintén patogén baktériumokat is megöl, és ráadásul oldja a pörkös váladékot is. A hatás-mellékhatás profil meglehetősen jónak bizonyult. Bár volt olyan, akinek a nyálkahártyát irritálta az oldat, ő abba is hagyta az öblítést, de jóval több embernek javultak a panaszai.

Azt gondolom, hogy érdekes volt a felvetés, hiszen egy gyerkőc fejére kenhető dolog nem lehet toxikus, de mégis effektívnek kell lennie, szóval nyugodt szívvel lehet akár orrba is spriccelni. Ez mindenképpen egy költséghatékony megoldás lehet annak, aki nem tudja megfizetni a speciálisan erre a célra kifejlesztett orröblítőket.