a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Néma melléküreggyulladás: a képalkotó szükségessége góckutatásban

2011.03.30. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: ct arcüreg melléküregek melléküreggyulladás idült

Korábban írtam arról, hogy miért van szükség arcüreg röntgenre, ha fül- orr- gégészeti góckutatásról van szó. Idevágó esettel találkoztam a minap: láttam egy beteget, akinél visszatérő, nem melléküreg eredetre jellemző fejfájás miatt készült egy koponya CT. Semmilyen egyéb, melléküregekkel kapcsolatos tipikus panasza nem volt, nem volt orrdugulás, orrfolyás, garati váladékcsorgás, arcüregi teltségérzés, stb. Ehhez képest a horizontalis síkú CT-n látszik, hogy a jobb arcürege csak minimálisan légtartó, a bal arcürege pedig teljesen homogénen fedett, ugyanígy érintett az iköböl is, bár a sinus sphenoidalis-ban azért valamennyi levegő van. Az idült sphenoiditis magyarázhatja talán a fejfájást, de az arcüregi fedettség semmiféle panaszt nem okozott. Ugyanilyen formában lehet egy panaszmentes, góckutatásra küldött betegnél is melléküreg-betegség.

A képek:
(Első kettőn az arcüreg, utolsó az iköböl. Érdekes módon a rostasejtek mind légtartók)