a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A külsőfül érző beidegzése

2011.03.28. | drHorváthTamás |

Címkék: anatómia fül külsőfül hallójárat fülkagyló

A külsőfül (fülkagyló, külső hallójárat) érző beidegzése az orrüreg vérellátásához hasonlóan komplex. Nem csak egy, hanem több ideg is részt vesz benne, és ennek klinikai jelentősége is van. Bizonyos betegségekre következtetni lehet a hallójárat vagy a fülkagyló érző beidegzésének vizsgálatával, bár ez a típusú diagnosztika az utóbbi időben, főleg az elérhető jó minőségű képalkotó vizsgálatok korszaka óta komolyan visszaszorulóban van.

A fülkagyló külső felszínének elülső részét, valamint a hallójárat mellső felszínét a nervus auriculotemporalis idegzi be, amely trigeminus ág, konkrétan a n. mandibularis ága (V/2. agyideg). A fülkagyló nagy részét (a belső felszíne, a külső felszín hátsó része) a n. auricularis magnus látja el érzéssel, amely C2-C3  gerincvelői ideg. Ennek egyes rostjai a n. vagus hallójárati rostjaival is összeköttetésben vannak, melyek a hallójárat hátsó felszínét idegzik be. Tehát a vagus (X. agyideg, "bolygóideg") is részt vesz a hallójárat beidegzésben, emiatt figyelhető meg néha az Arnold reflex, azaz egyes betegek hallójáratát piszkálva köhögés váltható ki. Sőt, szintén emiatt alakulhat ki gégerák esetén fülbe sugárzó fájdalom is, mivel a gége beidegzésében is részt vesz. Szintén részt vesz a hallójárat beidegzésében a n. facialis (VII. agyideg) is a n. intermedius révén. Ennek köszönhető a Hitselberger tünet, azaz mikor akusztikus neurinoma nyomási tüneteként hallójárati hypaesthesia alakul ki. Ugyanemiatt a ganglion geniculi herpeszfertőzése esetén (herpes zoster oticus, Ramsay-Hunt szindróma) rendkívül fáj a fül, és a hallójáratban is láthatóak herpeszes hólyagok.

Mindenképpen meg kell említeni a mandulaműtét után fellépő, fülbe sugárzó fájdalmat is, bár az nem a külsőfül, hanem a középfül beidegzésével kapcsolatos. Ennek a fájdalomnak a n. glossopharyngeus (IX. agyideg) az oka, ami a mandula érző beidegzését is ellátja, de a középfül, a dobüreg érzéséért is felelős a n. tympanicus révén.