a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orrüreg komplex vérellátása

2011.03.25. | HTamas |

Címkék: orr anatómia orrvérzés

Az orrvérzések ellátása legtöbbször egyszerű feladat, néha viszont kifejezetten nehézkes. Sőt, komoly esetekben (pl. rosszul beállított vérhigítás, nagyon magas vérnyomás) lehet, hogy csak Bellocq-szerinti tamponlással, artérialekötéssel, és/vagy embolizációval tudjuk megállítani a vérzést.

Ennek az oka az orr vérellátásnak komplexitása, azon belül is két részből áll a probléma:

  Az orrüreget ellátó két fő artéria nem ugyanabból a nagy értörzsből származik, az üreg egy része a koponyán belülről, a másik része pedig koponyán kívülről kap vérellátást. Az elülső térséget elsősorban az arteria ethmoidalis anterior és az ethmoidalis posterior látja el vérrel, amik az ophtalmica ágai, így végső soron az arteria carotis interna ágai. Viszont az orrüreg hátsó részének fő artériája a sphenopalatina, ami az arteria maxillaris révén carotis externa ág. Míg ez utóbbiból származó vérzés megoldható lehet a carotis externa lekötésével, addig az interna ágak esetében ugyanezt nem lehet megtenni, hiszen azzal gyakorlatilag azonnal agylágyulást okozhatunk.

  A másik probléma, hogy a végágak mind az orrüreg oldalsó falán, mind az orrsövényen seprűszerűen ágaznak el, és a számtalan kis ér közül bármelyikből lehet vérzés. Sőt, még ennél is nagyobb gond, hogy ezek a kiserek anasztomizálnak, direkt összeköttetésben vannak egymással. Tehát nem biztos, hogy önmagában egy fő ér (a sphenopalatina vagy az ethmoidalisok) lekötése, égetése megszűnteti a vérzést, ezért egyes esetekben csak kombináció jön szóba: nagyér égetés/ligatúra + tamponálás az anasztomózisok miatt.

Az orrüreg fő artériáinak belépési pontjai:


1 - arteria ethmoidalis anterior
2 - arteria ethmoidalis posterior
3 - arteria sphenopalatina