a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A reflux kezelése fül- orr- gégészeti feladat?

2011.03.10. | drHorváthTamás |

Címkék: gyógyszerek reflux

"- A tünetek jellege és a vizsgálati lelet alapján nagy valószínűséggel reflux okozza az Ön torokpanaszait. Mindenképpen javasolt lenne egy gasztroenterológiai-belgyógyászati kivizsgálás, de addig is életmódbeli változtatásokat kell eszközölni, és savcsökkentő gyógyszer szedése is szóba jön.
- Igen, ezt már mások is mondták, de nem akarok egy gyomortükrözést! Inkább írjon fel csak simán savcsökkentőt, és majd meglátjuk. Az máskor is bevált már."
  

A reflux kicsit olyan, mint az allergiás nátha: legtöbbször a korrekt, teljeskörű kivizsgálás nélkül is erősen gyanítjuk, hogy mi okozza a panaszokat, és tudjuk kezelni is. Mégis érdemes végigmenni a gasztroenterológiai kivizsgáláson, és sokkal jobb, ha belgyógyász kezeli a refluxot.

Miért?
-  Mert jobb, ha nem csak a nagyon valószínű kategóriába esik a diagnózis, hanem ennél biztosabb talajon áll.
- Ha savmarás okozta torokpanaszok vannak, a tápcsatorna más részein is lehetnek eltérések, amelyek külön kezelést és időszakos kontrollt is igényelhetnek. Ez csak megfelelő gasztroenterológiai kivizsgálás során derülhet ki.
- A refluxnak sok oka lehet. Ezekről a belgyógyászok jóval többet tudnak, ezért kezelni is jobban tudják, mint a fül- orr- gégészek.
- A reflux kezelése során, ha rövid távon nem is, de hosszú távon lehetnek gyógyszermellékhatások. Kialakulhat Clostridium okozta hasmenés, atrophiás gastritis, B12 vitamin hiány, sőt, akár csontanyagcsere problémák és szív-érrendszeri mellékhatások is lehetnek. Megnőhet a tüdőgyulladásra való hajlam is. Mindezek felismerésére és megelőzésére alkalmasabb a belgyógyász, mint a fül- orr- gégész.

A fül- orr- gégész feladatát én sokkal inkább csak abban látom, hogy felismerje, ha valamilyen panasz mögött reflux állhat. Nyilván egy egyszeri tesztet megér a savcsökkentő, de ha tartósak maradnak, vagy a kipróbálás után visszatérnek a panaszok, akkor irány a gasztroenterológia! Persze teljes mértékben megértem, ha egy beteg nem akar tükrözést, újabb vizsgálatot, sorbanállást, stb., de minden az ő érdekében történik. Hosszabb távon jobban jár vele!