a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Ízérzészavar fülműtét után

2011.02.28. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét arcideg középfül tympanoplastica ízérzés chorda tympani stapedectomia

Elég gyakori szövődménye a tympanoplastica és a stapedectomia műtéteknek az operációt követő átmeneti vagy tartós ízérzészavar. Ennek oka, hogy műtéttechnikai szempontból nagyon rossz helyen fut a chorda tympani, a nyelv elülső kétharmadának ízérző idege. Ez a kis ideg gyakorlatilag szabadon lógva átszeli a dobüreget, érintve pont azt a területet, ahol a fülműtétek fontos mozzanatai (dobüregbe hatolás, hallócsont eltávolítása, dobhártyapótlás, stb.) történnek.

Az alábbi, wikipediáról származó képen pirossal kiszíneztem a chorda dobüregben szabadon futó szakaszát:A kép a dobüreg külső falát ábrázolja belülről, középen a dobhártya belfelszíne látható.

A chorda tympani az arc mimikai izomzatának vezérléséért felelős nervus facialis (VII. agyideg) ága, abból ágazik ki a dobüregbe az ideg csecsnyúlványi szakaszán. Szabadon, csontos borítás nélkül előrefut a kalapács és az üllő hallócsontok között, és pont ez a fő probléma vele. Ugyanis mikor transmeatalisan, a felső-hátsó csontos hallójáratfal mentén behatolunk a dobüregbe, akkor pont útban van, a dobgyűrű után szinte mindig az első struktúra, amivel találkozunk a dobüregben. Az ember persze próbálja kímélni, odébb terelni, elhajtani, ami az esetek nagy részében simán működik is. De néha -főleg ha cholesteatoma miatt történik a fülműtét, vagy ha ki kell venni a kengyel hallócsontot (stapedectomia)- egyszerűen nem kivitelezhető a műtét, ha nem áldozzuk fel a chordát. Ha átvágásra kerül a chorda, akkor a beteg véglegeges ízérzészavarban fog szenvedni, ami érdekes módon nagyon sok embert nem is zavar olyan nagyon. Ennek egyes kutatások szerint az az oka, hogy már az alapbetegség, a krónikus középfülgyulladás vagy a cholesteatoma annyira meggyötörte az ideget, hogy eleve nem működött jól. Viszont olykor nem is kell átvágni, hanem elég csak piszkálni az ideget, és már ez elég a funkcióromláshoz. De ez esetben a jó hír az, hogy az ízérzészavar valószínűleg csak átmeneti lesz, az ideg működése később, általában pár hét alatt helyre fog állni.

(képforrás: wikipedia)