a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Behatolás az arcüregbe az alsó orrkagyló alatt: van-e még létjogosultsága?

2011.01.27. | HTamas |

Címkék: arcüreg melléküregek melléküreggyulladás idült melléküreggyulladás akut

A fenti címmel írt egy részletes bejegyzést dr. Balasubramanian a blogjában. Tulajdonképpen azt járja körül, hogy míg régen ez egy rutinreavatkozás volt, addig manapság meglehetősen ritkán végezzük, sőt, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy már teljesen felesleges. Pedig azért ez nem igaz. Korábban már idéztem egy jó mondást Michael G. Stewart-tól, ami itt is megállja a helyét: "Amióta feltaláltuk a kalapácsot, azóta mindent szögnek látunk". Szóval amióta van FESS műtét, infundibulotomia stb., azóta a jó öreg alsó kagyló alatti behatolásról el szoktunk felejtkezni, pedig néha jól jöhet! A mellőzésnek egyébként nem csak technikai okai vannak. A 80-as években napvilágot láttak olyan kutatások, melyek szerint hiába készítünk kiegészítő nyílást az arcüregen az alsó kagyló alatt, a termelődő váladék kikerüli azt, és kizárólag a természetes szájadékon át ürül. Ami valójában nem biztos, hogy teljesen igaz.

Dr. Balasubramanian szerint az alábbi esetekben érdemes az alsó kagyló alatt is az arcüregen nyílást ejteni:
- FESS műtétre nem javuló idült arcüreggyulladás
- Olyan betegeknél, akiknél a mucociliaris clearence, a nyálkahártya öntisztulása csorbát szenved, pl. cisztás fibrózis esetén
- Gombás arcüreggyulladás (mycetoma, vagy fungus ball esetén)
- Ha nem elég jó a rálátás bizonyos érintett arcüregi területekre
- Ha műtét után gyakori arcüreg gondozást igényel a beteg

A fentiekkel nagyrészt egyetértek, de mindenképpen hozzáfűznék 1-2 gondolatot. Például a harmadik esetben én inkább talán Luc-Caldwell műtétet csinálnék, persze ez esettől függhet nagy mértékben. Sőt, lehet, hogy a negyedik esetben is inkább a szájpitvar felől hatolnék be, mivel a 0 fokos optika mellett még 30, 45, és 90 fokos optika is rendelkezésre áll, és ha a természetes szájadék felől ezekkel sem látok valamit, akkor esélyes, hogy az alsó kagyló alól sem. Persze ez nem feltétlen igaz, de szerintem legtöbbször igen.

Emellett a fentieket kiegészíteném még egy javallattal: ha valakinek szinte biztosak vagyunk benne, hogy többször is meg kell majd öblíteni az arcüregét, akkor érdemes egyből nagy szájadékot csinálni, nem csak egy kis szúrásnyit. Tehát nem csak felszúrni az arcüreget, hanem rendes, sinuscopiára is alkalmas nyílást érdemes létrehozni. A beteg jobban jár vele, legalábbis a többszöri öblítés sokkal barátibb lesz, mint ha csak sima arcüreg felszúrás lenne.