a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A kisgyermekkori orrdugulás okai

2011.01.24. | HTamas |

Címkék: orr allergia orrmandula orrdugulás fejlődési rendellenesség orrsövény gyermek fül orr gégészet orrpolip orrkagyló orrgarat melléküreggyulladás idült

Gyermekkorban ugyanolyan gyakran fordulhat elő gátolt orrlégzés, mint felnőttkorban. Sőt, megkockáztatom, talán még gyakrabban is, ami elsősorban a gyakori orrmandula megnagyobbodás miatt lehet. Ugyanakkor az okok nem ugyanazok, mint felnőttkorban. Vagyis sok átfedés van, de bizonyos orrdugulást előidéző tényezők gyakorlatilag csak gyermekkorban fordulnak elő, míg mások felnőttkorban is. A szinte csak gyermekkorban előforduló okok leggyakrabban veleszületett anatómiai eltérések, fejlődési rendellenességek. Ezekre majdnem mindig nagyon hamar fény derül, mivel már akár újszülött korban is panaszt okoznak. A leggyakoribb észrevehető jelenség ilyenkor a tartósan nyitott száj, illetve a táplálkozási nehézség/elégtelenség.


Fejlődési rendellenességek:
- choanalis atresia (az orr hátsó nyílásának csontos vagy kötőszövetes lezáródása)
- meningocele, meningoencephalocele (az agyhártya vagy akár az agy egy nyíláson történő betüremkedése jelen esetben az orrüreg felé)
- egyéb arckoponya fejlődési rendellenesség
- dermoid, teratoma, chordoma, vagy egyéb veleszületett daganat
- ciszták (nasoalveolaris- vagy nasopharyngealis (Thornwald) ciszta)

Egyéb strukturális eltérések:
- megnagyobbodott orrmandula
- orrsövényferdülés
- orrpolip
- megnagyobbodott orrkagyló
- idegentest az orrban
- trauma okozta eltérések, következményes hematoma

Gyulladásos betegségek:
- orrmandulagyulladás
- allergiás nátha
- krónikus melléküreggyulladás (rhinosinusitis)


Az orrdugulás okának kiderítéséhez általános fül- orr- gégészeti vizsgálatra, esetleg orrendoszkópiára, képalkotó eljárásra (röntgen, CT), és vérvételre is szükség lehet. Bizonyos problémák meggyógyíthatók, vagy karban tarthatók gyógyszeres úton (pl. allergiás nátha, krónikus melléküreggyulladás), míg mások, elsősorban a fejlődési rendellenességek sajnos csak műtéti úton rendezhetők. Sőt, az orrmandula esetében akár több műtétre is szükség lehet.