a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Még egy bizonyíték a fülzúgás központi idegrendszeri eredetére

2011.01.18. | HTamas |

Címkék: fül fülzúgás tinnitus

Már korábban is írtam róla, hogy a tartós fülzúgást nagyon sok (a legtöbb?) esetben már nem belsőfül vagy hallóideg eredetűnek tartjuk. Sokkal inkább az agy plaszticitása miatt létrejött központi idegrendszeri eltérések, rossz idegi kapcsolatok tarthatják fenn, erre egyre több jel mutat. Nemrég a Nature-ben publikáltak újabb bizonyítékokat texasi agykutatók ebben a témában. Patkányokban sikerült elnyomniuk a tinnitust úgy, hogy intenzív zajhatásnak, és ezzel egy időben nervus vagus (10-es agyideg, a "bolygóideg") ingerlésnek vetették alá őket. Úgy tűnik, hogy ez a kettős inger elég volt, hogy újraszervezze a hallópálya fülzúgásért felelős részét, vagy legalábbis felülvezérelje azt.

Ígéretes, kezdjük becserkészni ezt az aljas fülzúgást! Az sem kizárt, hogy már csak a megfelelő agyideg stimulálási mintát kell kitalálni, és átültethető lesz a klinikumba az eljárás.

A kutatók egyébként egy a MicroTransponder nevű cég eszközét használták, erről a medGadget írt is. Ilyen elven működő eszközt tesztelnek például a fájdalom és a szorongás kezelésében is.