a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Evidenciák hiánya a gyermekkori sinusitis kezelésében

2010.12.14. | HTamas | 2 komment

Címkék: gyógyszerek antihisztamin orrcsepp fertőzéses betegségek arcüreg melléküregek gyermek fül orr gégészet melléküreggyulladás akut orröblítő

A MDLinx-en olvastam 3 napja a hírt, hogy a gyermekkori akut arcüreggyulladás kezelésében nem evidens, hogy hatékony a lohasztó orrcsepp, az antihisztamin (allergiaellenes gyógyszer), és az orröblítés. Mivel pedig főleg az antihisztaminok esetében érdemi mellékhatásveszély van, ezért nem javasolt használni ezeket a szereket a gyermekek esetében.

A fentieket az alapján írták le a szerzők, hogy az irodalomban található mind a 402, ezzel a témával foglalkozó cikket végigvizsgálták, de nem találtak olyan tanulmányt, amiben (külön vagy együtt) a lohasztás, az antihisztamin, illetve az orröblítő hatékonyságát vizsgálták volna placebo ellenében, illetve kezelés nélküli esetekkel összehasonlítva. De ezt én nem érzem megfelelő iránytűnek. Ugyanis valójában nem tudjuk, hogy hatékonyak-e ezek a kezelések, illetve a mellékhatás rizikó érdemben nagyobb-e, mint a várható jótékony hatás. Csupán azt tudjuk, hogy nem készült megfelelő evidenciaszintű kutatás ez ügyben. És ez még csak az egyik oldala az éremnek.


A másik az, hogy tehát a fentieket nem javasolják a tanulmány szerzői gyermekek akut arcüreggyulladása ellen. De akkor mit javasolnak helyette? Antibiotikumot? Azt is csak nagyon mérsékelten ajánlják. Szteroidos orrsprayt? Ezt is épphogy, és nem kifejezetten gyermekeknél történt a vizsgálat. Magyarul valójában semmit sem ajánlanak igazán az arcüreggyulladás ellen, legalábbis evidencia szintjén. Tehát kedves betegek, és kedves beteg gyermekek szülei, akik egyértelmű evidens kezelést szeretnének az arcüreggyulladásra, kérem ne akarjanak gyógyszert! Bízzunk benne, hogy nem lesz szövődmény! Azt sem szabad egyébként pedig elfelejteni, hogy nemcsak gyógyítás, vagy szövődmény-megelőzés létezik, hanem életminőség javítás. Lehet, hogy nem gyógyul meg előbb ezektől a szerektől a beteg, vagy nem lesz kisebb eséllyel szövődménye, de legalább kap levegőt az orrán keresztül.

Hát, ez az egész evidenciakérdés elég érdekes. Már az orrmandulaműtétnél is kiderült, hogy az egész orrmandulaműtétről alkotott világképünk teljesen téves a Cochrane szerint. Vagy mégsem?

Ajánlom még Meskó Bertalan barátom közel egy éves bejegyzését a témában.