a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Tippek nyaki nyirokcsomók radiológiai értékeléséhez

2010.11.21. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: nyirokcsomó ct diagnosztika onkológia nyak fertőzéses betegségek

Dr. Rajesh Kalra, az indiai fül- orr- gégész egyesület volt titkára nemrég blogjában adott pár tippet a nyaki nyirokcsomók radiológiai értékeléséhez. Magyarországon a nyaki CT-k értékelését radiológusok végzik, azonban természetesen nem árt, ha a fül- orr- gégész is érdemben tud mit kezdeni a kezébe vett felvétellel.

Dr Kalra hasznos tippjei:

- A mérettől függetlenül rosszindulatú daganat nyirokcsomó áttéte valószínűsített, ha kontrasztanyagos CT-n a nyirokcsomó közepe necrotizált, azaz elhalt.
- Egyéb más tünet nélküli, legalább 1.5 cm átmérőjű nyirokcsomók az I-es vagy II-es nyaki nyirokcsomó régióban, vagy 1 cm-nél nagyobb átmérőjű nyirokcsomók bármely más nyaki nyirokcsomó régióban szintén rosszindulatú daganatra gyanúsak. Természetesen figyelembe kell venni az egyéb panaszokat, orrmandula- vagy torokmandulagyulladást, stb.!
- Általában a nyirokcsomó méretének a növekedése magával vonja a fokozott érképződést is, és ennek a leggyakoribb oka a gyulladás (lásd. feljebb).
- Elmeszesedett területet tartalmazó nyirokcsomók szintén sokszor nyirokcsomóáttétet jeleznek, bár jellemzően nem fej-nyaki láphámrákot. Például pajzsmirigy papillaris carcinomát, tüdő-, bél- vagy mellrákot. A daganatokon kívül régi TBC-s góc is tartalmazhat meszet, de gyógyult tályogos nyirokcsomó, vagy amyloidosis is okozhat ilyen látványt a CT-n.


Radiológiai kommentárokat, kiegészítést kiemelten várunk!