a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Open Medical Seminar - Salzburg live 4. - Hangszalagcsomó, botoxkezelés a gégészetben

2010.11.04. | HTamas |

Címkék: botox gége hangszalag betegségekről részletesebben hangszalagcsomó open medical seminar 2010Még mindig Salzburg, ez már a 4. nap. A mai előadások közül ismét Lucian Sulica prezentációi vitték abszolút a prímet. Fantasztikusan jók a diái, nagyon értelmesen beszél, nem a dia szövegét mondja fel, nyugodt, stb. Önmagában már csak ezért érdemes volt meghallgatni őt. Két előadással szerepelt, egyrészt a hangszalagok jóindulatú betegségeiről, elsősorban a csomókról, hegekről, cisztákról beszélt, míg a másik előadásában a botox-szal szerzett tapasztalatait adta át.

A hangszalagcsomó egy érdekes dolog. A valódi hangszalagcsomó szinte kizárólag nőkben és gyermekekben fordul elő, akik sokkal nagyobb frekvenciával rezegtetik meg a hangszalagjaikat, mint a felnőtt férfiak. Legtöbbször kétoldali betegségről van egyébként szó, ami elsősorban fizikai okok miatt a hangszalagok középső harmadában, esetleg az első harmadhoz közelebb alakulnak ki. Krónikus hanghasználati probléma okozza. Ezzel szemben az akut terhelés miatt kialakult hangszalagprobléma általában egyoldali, és polipszerű megjelenésű. Néha a megterhelés miatt egyoldali diffúz vérzés is lehet, tehát nem egy vérbő polip látható, hanem az egyik hangszalag egésze bevérzett. A hangszalagcsomót az elhelyezkedése is megkülönbözteti például a granulomától, ami a hangszalagok hátsó harmadában helyezkedik el, és valami konkrét sérülés (pl. intubálás), vagy reflux okozza. Általában ez is kétoldali.
Sulica számára a legnagyobb kihívást a hegek jelentik, főleg a hangszalag árkai (sulcusok). Azt mondja, hogy ennél a problémánál neki sem annyira jó a sikerrátája, mint a csomóknál, polipoknál, mivel minden műtéti beavatkozás újabb hegek kialakulásához vezet. De azért megfelelő műszerezettség mellett, érdemes megpróbálni, nála 70-80%-ban javul a beteg hangképzése.

A botoxról már írtam a blogban. Sulica az ún. spasmodicus dysphonia kezelésére használja, mikor vélhetően a gége izmai visszajelzési (feedback) problémák miatt görcsösebben mozognak a kelleténél. Ezt sokszor kis fejtremor, finom remegés is kísérheti, és rágásnál javul a beszéd. Botox-szal elég jól kezelhető, bár egy kezelés csak pár hónapig jó, utána ismételni kell. Elmondta, hogy az FDA, az USA gyógyszerfelügyeleti szerve nem fogadta be ezt a technikát, de ennek elsősorban gazdasági okai vannak: elég drága az FDA befogadási procedúra, ehhez képest viszont kevés a beteg, ezért senkinek nem éri meg elindítani az eljárást. Viszont az amerikai szakmai kollégium ajánlja. Kissé paradox helyzet...