A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Open Medical Seminar - Salzburg live 4. - Hangszalagcsomó, botoxkezelés a gégészetben

2010.11.04. | drHorváthTamás | komment

Címkék: botox gége hangszalag betegségekről részletesebben hangszalagcsomó open medical seminar 2010Még mindig Salzburg, ez már a 4. nap. A mai előadások közül ismét Lucian Sulica prezentációi vitték abszolút a prímet. Fantasztikusan jók a diái, nagyon értelmesen beszél, nem a dia szövegét mondja fel, nyugodt, stb. Önmagában már csak ezért érdemes volt meghallgatni őt. Két előadással szerepelt, egyrészt a hangszalagok jóindulatú betegségeiről, elsősorban a csomókról, hegekről, cisztákról beszélt, míg a másik előadásában a botox-szal szerzett tapasztalatait adta át.

A hangszalagcsomó egy érdekes dolog. A valódi hangszalagcsomó szinte kizárólag nőkben és gyermekekben fordul elő, akik sokkal nagyobb frekvenciával rezegtetik meg a hangszalagjaikat, mint a felnőtt férfiak. Legtöbbször kétoldali betegségről van egyébként szó, ami elsősorban fizikai okok miatt a hangszalagok középső harmadában, esetleg az első harmadhoz közelebb alakulnak ki. Krónikus hanghasználati probléma okozza. Ezzel szemben az akut terhelés miatt kialakult hangszalagprobléma általában egyoldali, és polipszerű megjelenésű. Néha a megterhelés miatt egyoldali diffúz vérzés is lehet, tehát nem egy vérbő polip látható, hanem az egyik hangszalag egésze bevérzett. A hangszalagcsomót az elhelyezkedése is megkülönbözteti például a granulomától, ami a hangszalagok hátsó harmadában helyezkedik el, és valami konkrét sérülés (pl. intubálás), vagy reflux okozza. Általában ez is kétoldali.
Sulica számára a legnagyobb kihívást a hegek jelentik, főleg a hangszalag árkai (sulcusok). Azt mondja, hogy ennél a problémánál neki sem annyira jó a sikerrátája, mint a csomóknál, polipoknál, mivel minden műtéti beavatkozás újabb hegek kialakulásához vezet. De azért megfelelő műszerezettség mellett, érdemes megpróbálni, nála 70-80%-ban javul a beteg hangképzése.

A botoxról már írtam a blogban. Sulica az ún. spasmodicus dysphonia kezelésére használja, mikor vélhetően a gége izmai visszajelzési (feedback) problémák miatt görcsösebben mozognak a kelleténél. Ezt sokszor kis fejtremor, finom remegés is kísérheti, és rágásnál javul a beszéd. Botox-szal elég jól kezelhető, bár egy kezelés csak pár hónapig jó, utána ismételni kell. Elmondta, hogy az FDA, az USA gyógyszerfelügyeleti szerve nem fogadta be ezt a technikát, de ennek elsősorban gazdasági okai vannak: elég drága az FDA befogadási procedúra, ehhez képest viszont kevés a beteg, ezért senkinek nem éri meg elindítani az eljárást. Viszont az amerikai szakmai kollégium ajánlja. Kissé paradox helyzet...

süti beállítások módosítása