a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Open Medical Seminar - Salzburg live 3. - Krónikus melléküreggyulladás, cholesteatoma, fülműtét

2010.11.03. | drHorváthTamás |

Címkék: ct fül fülműtét fess műtét melléküregek dobhártya cholesteatoma középfül melléküreggyulladás idült open medical seminar 2010A 3. nap is véget ért Salzburgban. Ez volt eddig számomra a legérdekesebb, mivel elsősorban melléküregekről, fülsebészetről, és a cholesteatomáról szólt.

Reggel Michael G. Stewart professzor beszélt a krónikus melléküreggyulladás stádiumbeosztásának nehézségeiről, gyakorlati hasznának kérdéséről. A különböző beosztási rendszerekről fogok majd írni egy külön posztot. Itt a hangsúly azon volt, hogy például a CT kép alapján felállított stádiumbeosztási rendszerek (Lund-Mackay, Harvard, Kennedy, stb.) nem igazán korrelálnak a beteg panaszaival. Magyarul lehet, hogy a beteg melléküreg CT képe nagyon rossz, közben enyhék a panaszai, és az ellenkezője is nagyon könnyen előfordulhat. Ezért nagyon nehéz megjósolni a CT kép alapján, hogy vajon milyen lesz a betegség lefolyása, vajon mit lehet a betegnek mondani, igérni. Ehhez képest talán effektívebb jóslás végezhető a betegek életminőségét felmérő tesztek segítségével, ilyen pl. a Stewart professzor által is használt Sinonasal Outcome Test (SNOT). Külön felhívta egyébként a figyelmet arra, hogy az ő felmérésük szerint a krónikus melléküreggyulladást kísérő fejfájás az, ami legkevésbé fog változni a FESS műtét után.

És végre egy kis cholesteatoma! Erről az Ankarai Egyetem docense, Cem Meco tartott előadást. Ami az én szempontomból megnyugtató volt, az a betegek szempontjából nem az. Megkérdeztem tőle, hogy mi a véleménye azon esetekről, amikor a hagyományos elmélettel nem magyarázható a szerzett cholesteatoma kialakulásának mechanizmusa (pl. hátsó-alsó negyedi, nagy pars tensa hámzsák). Azt mondta, nem tudja. Túl sok az elmélet, és semmi sem biztos. Hát, ez van.
Ők nagyon sokszor rekonstruálják a hátsó hallójáratfalat, és legtöbbször a csecsnyúlvány térségét obliterálják csonttal, tehát megszűnik a mastoidüreg. Azt mondja, hogy ez jól működik. Ezen a rekonstrukciós kérdésén már sokszor elgondolkoztam, azt hiszem itt az ideje leporolni az aktákat. Viszont kissé túlhangsúlyozta a veleszületett, genuin cholesteatomát, ahhoz képest, hogy csak pár százalék az előfordulási aránya. Egyébként hallócsontpótlás esetén porcot használ, viszont alapvetően ő is a temporalis fascia híve. Ez megerősíti a ténykedésünk létjogosultságát, modern voltát. Érdekes módon viszont elég kevés a tervezett 2. szakasz műtét, cholesteatoma revízió. Pedig azért náluk is ugyanúgy van, hogy újra megjelenik, pontosabb statisztikákat viszont ez ügyben nem adott közre.

A mai nap nagyon tetszett, bár bizonyos értelemben tényleg nem sok újdonság volt, inkább a megnyugtató hatása miatt érzek így.