a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orröblítő egy kiváló baktériumforrás lehet

2010.10.26. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: orr melléküregek biofilm melléküreggyulladás idült

Nemrég publikáltak egy megdöbbentő cikket a Laryngoscope-ban, melyben a krónikus orr- és melléküregbetegek, allergiások által használt orröblítők palackjainak vizsgálati eredményeit publikálták az ausztrál kollégák. Úgy találták, hogy 6 hét elteltével az orröblítő palackok 97%-ában volt megtalálható valamilyen baktérium, ráadásul a betegek felénél ugyanolyan Staphylococcus fertőzést találtak az orrban, mint amilyen baktérium volt a palackban. Elektronmikroszkóppal is megvizsgáltak 6 üveget, és 4-nél már biofilmképződést is meg lehetett figyelni. Tehát ezeknél a palackoknál már egy komplett baktériumgyár állt fel ez idő alatt.

Ráadásul ezek a palackok a hagyományos tisztító módszerekre nem lettek kevésbé kontamináltak. Tehát azok a betegek sem jártak jobban, akiknek egyáltalán eszébe jutott kitisztítani ezeket a palackokat. Úgy tűnik, hogy a leghatékonyabb egy 2 perces mikrohullámú "kezelés" volt, az megölte a bacikat.

Szóval még erre is érdemes odafigyelni, mert tisztítás nélkül az orröblítő akár az alapproblémánál nagyobb bajt is okozhat, de legalábbis nem tölti be a neki szánt funkciót.