a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Orr- és melléküregi papillomák

2010.10.22. | HTamas |

Címkék: orr papilloma melléküregek betegségekről részletesebben orrpolip invertált papilloma

Az orr- és melléküregrendszerben előfordulnak ún. papillomák (sinonasalis papilloma), azaz hám eredetű jóindulatú daganatok. Három fajta papillomát különböztetünk meg, melyek előfordulási gyakoriságuk szerint a következők:
- Exophyt vagy fungiform papilloma
- Invertált papilloma
- Cylindricus sejtes papilloma, vagy más néven oncocyter schneiderian papilloma

A nevezéktanhoz hozzátartozik, hogy egyes szerzők az invertált papillomát is schneiderian papillomának hívják.

Invertált papilloma a jobb rostákban, coronalis síkú arckoponya CT-n:


Orrendoszkópiával:

 

A papillomákban közös, hogy mindig egyoldali megjelenésűek, ezért egyoldali orrpolip esetén mindig gondolni kell a papillomákra! Külső megjelenésükben is eltérnek a hagyományos orrpolipoktól. Míg a sima orrpolip inkább kocsonyás, lágy állagú, fehéres-áttetsző, homogén, addig a papillomák felszíne sokszor egyenetlen, nem annyira áttetszők, inkább szürkés, esetleg vörhenyes kinézetűek, tömöttebbek.

A 3 fajta papilloma közül az első, az elvileg leggyakoribb fungiform papilloma a legjobb betegség. Ugyanis ezt csak simán el kell távolítani, legrosszabb esetben újra kinő. Leggyakrabban egyébként az orrsövényről indul ki, és szövettanilag sima nyálkahártyaburjánzás látható egy kötőszövetes nyélen.

A fungiform papillomával szemben az invertált és a schneiderian papilloma esetén 5-15% százalék az esély arra, hogy kezelés nélkül, vagy nem megfelelő kezeléssel később orrüregi rosszindulatú daganat, rák alakuljon ki. Pontosan emiatt ezt a két papillomafajtát potenciálisan malignusnak, rosszindulatúnak kell kezelni, tehát úgy kell eltávolítani, hogy megfelelő ép szél legyen. Kiindulásukat és kinézetüket tekintve nagyon hasonlítanak egymáshoz, legtöbbször csak a szövettani vizsgálat után derül ki, hogy a kettő közül melyikről van szó. Szövettani vizsgálat során, a schneiderian papilloma esetén inkább cylindricus, hengeres-köbös sejteket látni a stromán sok miriggyel, míg az invertált papillomáknál a hám belenő a strómába, innen ered az elnevezése. Mindkettő papillomafajta inkább az orr oldalsó faláról indul ki, sokszor az arcüreg szájadéka környékéről. A sztenderd műtét ilyen esetben a medialis maxillectomia. Ilyenkor a felső állcsont egy részét, a belső falát -ami az orrüreg oldalsó fala- kell eltávolítani. Természetesen ha nem a típusos helyről indul ki, akkor nem feltétlen medialis maxillectomiát kell végezni, illetve lehet, hogy az önmagában nem lenne elég. Mindenesetre a rákra való hajlam miatt ezeket a betegeket nagyon sokáig kell követni.

Ehhez kapcsolódik, hogy valójában az még nem eldöntött tény, hogy az invertált (vagy a schneiderian) papilloma alakul át adott esetben rosszindulatú daganattá, vagy pedig ugyanazon ok miatt jön létre később rosszindulatú laphámrák az orrüregben, ami miatt először csak papilloma. Szintén nem tudni pontosan,hogy mi miatt alakulnak ki ezek a papillomák, de nagy valószínűség szerint, mint egy csomó más betegség esetén, itt is a humán papillomavírusnak (HPV) van szerepe.

forrás: Ballenger's Otorhinolaryngology, head & neck surgery, 16.kiadás, 2003.
képforrás: saját gyűjtemény