a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Bórsavpor a legjobb választás gombás hallójáratgyulladás esetén

2010.10.13. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: fül gombás fertőzés hallójáratgyulladás fertőzéses betegségek külsőfül hallójárat

Szeretem a bórsavport, az egyik legjobb szer a gombás hallójáratgyulladás ellen. Sőt, nem az egyik legjobb, hanem szerintem A legjobb szer.

Miért?

Szárít.
Savasítja a fertőzés során lúgos irányba tolódott hallójárati pH-t.
Könnyen alkalmazható.
Nincs szisztémás mellékhatása.
Nincs helyi mellékhatása.
Nagyon sokszor elég egy kezelés.
Olcsó.

A fentiekkel szembe egyedül csak az a hátrány állítható, hogy azért nem mindig elég egy kezelés a teljes gyógyuláshoz, bár legtöbbször szerencsére elég. Kiemelendő, hogy csak úgy effektív a bórsavpor, ha előzetesen alaposan kitakarítjuk a hallójáratot, ezért mikroszkóp és szívó is szükséges. Ez valójában kulcskérdés, ugyanis maradvány váladékkal nem elég hatékony. Figyelni kell arra is, hogy a befújt bórsavpor ne képezzen egyfajta falat, amely mögött (vagyis a fal és a dobhártya között) nem szellőző üreg jöjjön létre, mert akkor megintcsak nem lesz hatásos.

Eddig sohasem láttam olyan gombás hallójáratgyulladást, ami ne gyógyult volna meg bórsavporra, bár persze mindig benne van a pakliban, hogy a beteg nem hozzám jön vissza kontrollra... De azért visszajönnek, és a bórsavpor még sohasem okozott csalódást. Ellenben gombaellenes fülcseppet már sokszor láttam hatástalannak, a tablettáról nem is beszélve.

Apropó, kontroll: a bórsavpor sokszor magától is kiürül, de persze a kontroll és tisztítás sosem árt. Egyébként nem csak a gombás hallójáratgyulladás ellen jó, hanem a dobhártya-granulációra (vadhúsképződés) is, sőt, bármilyen váladékozó felszíni sebre.