a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Arcüreg röntgen: szükség van-e rá 2010-ben?

2010.10.10. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: ct diagnosztika röntgen fertőzéses betegségek arcüreg melléküregek

Korábban már írtam arról, hogy az akut arcüreggyulladás diagnózisának felállításához nem szükséges arcüreg röntgen. De vajon manapság már egyáltalán nincsen szükségünk arcüreg röntgenre? Elsőre azt mondtam magamban, hogy nem igazán, legfeljebb góckutatásra. De aztán rájöttem, hogy ezen kívül még azért van pár eset, amikor hasznos lehet.


Tehát mikor érdemes igénybe venni az arcüreg röntgent, mint diagnosztikus eszközt?

- Góckutatás során. Anno Tóta tanárnőtől tanultam, hogy a góckutatás csak arcüreg röntgennel komplett. Ennek köszönhetően már találtam több néma, panaszt nem okozó arcüregi gennygyülemet, ami gócnak minősül.

- Heveny arcüreggyulladás monitorozásakor. Ha nem javulnak a panaszok az arcüreggyulladás konzervatív gyógyszeres kezelése során, akkor érdemes megnézni röntgennel, hogy szükség van-e öblítésre.

- Válogatott esetekben idült melléküregbetegeknél, aktuális, gyors státuszfelmérésre. Van olyan általam kezelt beteg, akinek az orrpanaszai néha csak rhinitist jelentenek, néha viszont az arcürege is tele van, és öblíteni kell. Miközben a panaszai mindkét esetben nagyjából ugyanolyanok. Az alapprobléma nála egyébként fogászati góc.

- Olyan ismeretlen eredetű arcfájdalom kivizsgálása esetén, amikor bár alapvetően nem arcüreg eredetűnek tűnik a panasz (pl. neuralgia), de azért nem lehet 100%-ban csak klinikai vizsgálattal kizárni az arcüreggyulladást.Végülis csak összejött pár javallat... Ezzel együtt, a rutinszerű arcüreg röntgentől borsózik a hátam. Akut esetben tényleg el lehet dönteni a kérdést anélkül is, krónikus vagy szövődményes esetben pedig CT szükséges!