a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Viszkető fül szindróma

2010.10.04. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülzsír fültisztítás külsőfül hallójárat

Indiai kollégánk, dr. Balasubramanian blogján olvastam nemrég a viszkető fülről egy frappáns összefoglalót. Ez egy elég gyakori panasz. Sokszor a fülviszketés egyenes utat jelent a hallójáratgyulladáshoz, mivel a betegek leginkább a hallójárat piszkálásával tudják leghatékonyabban csökkenteni a kellemetlen érzést.


Dr. Balasubramanian kategorizálta is a viszkető fül okait, ez alapján elkülönít primer (elsődleges) és szekunder (másodlagos) viszkető fül szindrómát.
A primer fülviszketésnél nem tudjuk kimutatni a pontos okot, csak sejteni lehet, hogy vagy a helyi pH viszonyok változtak meg, vagy túl nagy a hallójárat páratartalma, vagy a fülzsírkiválasztással van gond (vagy nem tudjuk...).
A szekunder fülviszketésnél valamilyen más betegség okozza a viszketést, ami egyrészt lehet helyi: seborrhea, ekzema, vagy más bőrbetegség, illetve lehet általános, például cukorbetegség, sárgaság, vagy veseproblémák.


A fülviszketés kezelése elsődlegesen helyi, Balasubramanian szerint:
- száraz hallójárat, helyi bőrbetegség esetén gyakori paraffinolajos csöpögtetés
- alkalmi szteroidtartalmú fülcsepp használat
- 2%-os ecetsav helyileg csepegtetve
- ezüst-nitrát helyileg
- allergiaellenes gyógyszer (antihisztamin)
A mindennapi gyakorlatban, legalábbis ahol megfordultam, elsősorban az első kettő, esetleg az első három kezelés volt az elfogadott. Kíváncsi vagyok, hogy esetleg az ezüst nitráttal van-e valakinek tapasztalata.