a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A TNM beosztás

2010.09.16. | HTamas |

Címkék: onkológia pajzsmirigy fültőmirigy parotis tnm orrgarat

A rosszindulatú daganatos betegségek kiterjedésére, stádiumbeosztására évtizedekkel ezelőtt kidolgoztak egy univerzális rendszert, ez a TNM beosztás. Ez hasznos, mert ha az ember daganatos betegséggel találkozik, a TNM alapján könnyebben meg tudja tervezni a megfelelő terápiát, az eredmények összevethetőkké válnak, és jobban meg lehet jósolni a kimenetelt.

A TNM rövidítés 3 paramétert takar:
T: Tumor, azaz az elsődleges daganat kiterjedésére vonatkozik
N: Lymph Node, azaz nyirokcsomóáttét megléte vagy hiánya, nagysága, száma, oldalisága
M: Metastasis, azaz távoli áttét. (Valójában a nyirokcsomók is áttétek egyébként)

Az elsődleges daganat kiterjedése alapján (T) 0-4 stádiumot különböztetünk meg, a nyirokcsomókra vonatkozóan (N) 0-3, míg a távoli áttétek esetén (M) 0-1 stádiumok léteznek. A fül- orr- gégészeti daganatokat is ennek megfelelően lehet TNM szerint beosztani. A fej-nyak területén messze nagy többségben vannak a laphámból kialakult daganatok, a TNM beosztás alapvetően az ilyen típusú rákra érvényes. De más eredetű daganat esetén is alkalmazható. Ilyen az orrgarati rák, ahol a leggyakoribb szövettani típus a nasopharyngealis carcinoma, a fültőmirigy daganat, ahol több fajta szövettani típus is előfordul, vagy például a pajzsmirigy rosszindulatú daganatai is, ahol szintén nem annyira laphám kiindulású tumorok lehetnek.

A TNM beosztás a fej-nyakon régióként változik. Más a TNM beosztása a gégeráknak, más a nyelvtumornak, stb. Alapvetően a T stádiumban vannak különbségek, bár a legtöbb esetben a kiterjedés számít: általában 2 centimétereként lép egy stádiumot előre a daganat.

Az egész témát egyébként azért vetettem fel, mert előbb-utóbb lesz olyan bejegyzés, ahol a TNM-re majd hivatkoznék, és jó az, ha az alapok itt is megvannak.