a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Vékonytűbiopszia fültőmirigyműtét előtt

2010.08.26. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: onkológia biopszia nyálmirigyek fültőmirigy parotis

Egy a Journal of Laryngology & Otology-ban megjelent cikk absztraktját olvastam pár napja, aminek a lényege az volt, hogy 60 éves kor felett minden fültőmirigy műtét előtt javasolt vékonytűbiopszia vizsgálatot végezni. Ugyanis 60 éves kor felett nagyobb az esély arra, hogy az elváltozás, ami miatt a műtét történik, valójában rosszindulatú daganat, nem pedig jóindulatú.

Eléggé meglepett ez az írás. Nem azért, hogy miért pont 60 éves kor felett javasolt mindenképpen a vékonytűbiopszia, hanem azért, hogy egyáltalán felmerült, hogy nyálmirigy műtét előtt nem feltétlenül történik ilyen vizsgálat. Persze a fültőmirigy műtétei nem túl változatosak, sok variáció nem létezik: lehet izolált felső lebeny eltávolítás, teljes mirigy eltávolítás, illetve kiterjesztett műtét, arcideg megőrzéssel, vagy anélkül. De a tervezéshez elengedhetetlennek gondolom az előzetes biopsziát, és nem hinném, hogy akár egy műtét alatti fagyasztásos vizsgálat kiváltaná ezt.

Persze, sajnos a vékonytűbiopszia sem mindenható, bizonyos kórképek esetén a találati aránya meglehetősen rossz (pl. nagyobb pajzsmirigygöb). De egy olyan műtét előtt, ahol az arc lebénulása a tét, nem mindegy, hogy miként fogunk hozzá. Jó, ha van egy terv, amit mind a beteg, mind az orvos ismer és elfogad. Nem szabad mindent a műtéti szituációra hagyni, sőt. És ez nem csak a fültőmirigy daganataira, hanem minden onkológiai betegségre igaz.