a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Középfülgyulladás okozta hallójárat gyulladás

2010.08.23. | drHorváthTamás |

Címkék: fül antibiotikum szövődmények hallójáratgyulladás dobhártya betegségekről részletesebben középfül külsőfül hallójárat középfülgyulladás akut

A hallójárat, vagy külsőfül gyulladása tipikus nyári betegség. Általában baktérium okozza, de néha gomba áll a háttérben, ez utóbbi gyakran megnehezítheti a diagnosztikát és a kezelést. Ugyanígy kihívást jelenthet azt eldönteni, hogy vajon a hallójárat gyulladás elsődleges megbetegedés, vagy pedig egy másik betegség, a középfülgyulladás következménye? Ugyanis előfordulhat az a nem túl gyakori helyzet is, hogy először a középfül gyullad be, majd a genny kiszakítja a dobhártyát, és a hallójárat visszafelé, a középfül irányából fertőződik be. Ilyen esetben a külsőfül gyulladás gyakorlatilag egy szövődmény, a középfülgyulladás szövődménye, emiatt ezt a kórképet konszekutív otitis externának hívjuk. A probléma az, hogy sokszor nagyon hasonló, sőt ugyanolyan képet látunk, mint egy sima hallójárat gyulladás esetén: vérbő, duzzadt hám, gennyes váladék a hallójáratban, és a szűkület miatt a dobhártya sem hozható látótérbe.

Ugyanakkor részben a fizikális vizsgálati lelet -elsősorban a váladék mennyisége és állaga-, részben pedig a beteg panaszai vezethetnek rá a középfül eredetre: ha nagy mennyiségű és híg váladék ürül a hallójáratból, akkor gondolni kell a középfülgyulladásra. Főleg, ha a váladékozás hirtelen kezdődött. Ugyanígy, ha a fülpanaszok előtt nátha, torokgyulladás, esetleg láz lépett fel, akkor is. Az pedig végképp gyanússá teszi a külsőfül gyulladást, ha úgy tűnik, hogy a hagyományos kezelésre nem igazán reagál a folyamat. Cserélgetjük a burow csíkot, de csak nem javul a helyzet...

Bár nem vagyok egy nagy antibiotikum rajongó, főleg az utóbbi esetben, ha a helyi kezelés nem hat, és sikerül kizárni a gombás eredetet, akkor nem érdemes habozni, antibiotikumot kell adni. A beszűkült, gyulladt hallójárat miatt a váladék elfolyása akadályozott és ez lassítja a folyamat gyógyulását. És minél lassabban gyógyul a fül, annál nagyobb a további szövődmények lehetősége, pl. csecsnyúlvány gyulladás, vagy koponyán belüli terjedés. Illetve -bár erre nem találtam irodalmat- de szerintem nagyobb az esélye annak is, hogy a kialakult dobhártya perforáció ne záródjon be magától.