a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az orrtampon nem (csak) a gátolt légzés miatt veszélyes a szívre

2010.08.15. | HTamas |

Címkék: orr orrvérzés orrtampon

Néha be kell tamponálni az orrot. Manapság messze legtöbbször orrvérzés miatt tesszük ezt, de alkalmasint orrsövényműtét után is szükség lehet rá, szerencsére ez utóbbi már elég ritka. A betegeknek a tampon nagyon kellemetlen, és igazából mi sem szeretjük, mivel főleg a hátsó orrvérzésre kitalált Bellocq-féle tamponálás nem egy finom dolog. Az orrtamponálás sajnos növeli az akut szív-érrendszeri betegségek kockázatát is, amit régen elsősorban annak tudtak be, hogy a szájon keresztül történő légvétel nem megfelelő légcseréhez vezet, és a csökkent oxigenizáció, az emelkedett vér-széndioxid szint fokozza a szív megterhelését.

Azonban nem csak a gátolt légutak játszanak szerepet ebben. Az orr nyálkahártyájának beidegzése kapcsolatban van a szív beidegzésével, még akkor is, ha ez alaphelyzetben nem jelentős összefüggés, legalábbis egy ferde orrsövény esetében nem tartom lényegesnek. Más a helyzet az orrtamponálással, ahol egy gyakorló orvos tényleg találkozhat kardiológiai problémával (tapasztalat). Erről írnak egy friss Laryngoscope cikkben is, ahol orrsövényműtét után kétféle tampon behelyezése után vizsgáltak különböző szív- és vérgázparamétereket. Az egyik tampon teljesen elzárta az orrot, míg a másik tampon közepe átjárható volt, levegőzött. Azt találták, hogy ugyan az orrot teljesen elzáró tampon esetében a vér oxigénszintje csökkent, a széndioxidszintje pedig nőtt a levegőző tamponhoz képest, de a szívre gyakorolt hatásuk ugyanolyan volt. Tehát a levegőző tampon is befolyásolta a szívritmust, a szív terhelhetőségét. Ez a hatás vélhetően a 10-es agyidegen, a bolygóidegen (nervus vagus) keresztül valósul meg. Ez egy másik mechanizmus, aminek nincsen köze a gátolt légzéshez.

Nem szabad magunkat abba a hitbe ringatni, hogy egy a közepén átjárható tamponnal megelőzhetnénk minden kardiológiai problémát. Akármilyen tampon is van a betegben, ha van kardiológiai előélete, akkor nagyobb odafigyelést igényel. Illetve megfontolandó atropin adása tamponálás előtt.