a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Alsó orrkagyló műtét gyógyszerrezisztens allergiás náthára

2010.08.11. | drHorváthTamás |

Címkék: orr allergia orrdugulás orrkagyló

A szénanátha, mint betegség nem igényel műtéti kezelést, egészen pontosan nem gyógyítható műtéti úton. Persze valójában gyógyszerrel sem, mivel genetikai alapokon nyugvó probléma, de gyógyszerrel legalább kezelhető, legtöbbször sikeresen, néha kevésbé. Ez utóbbi esetben, mikor a gyógyszerekre kevéssé, vagy egyáltalán nem reagál az allergiás nátha, nincs túl kellemes helyzetben a beteg, hiszen mondhatjuk azt, hogy megállt a tudományunk. Legalábbis a nyugati orvoslásé, és ilyenkor jönnek aztán az alternatív gyógymódok, melyek többségével szemben viszont meglehetősen szkeptikus vagyok.

Ugyanakkor, mint nemrég kiderült, allergia esetén esetleg mégiscsak meg lehet próbálkozni műtéttel, még ha az továbbra sem gyógyító jellegű, hanem csak kezelés. Az Archieves of Otolaryngology-ban nemrég megjelent egy közlemény, mely szerint a gyógyszerrezisztens allergiás náthás betegek esetében az alsó orrkagyló nagyfrekvenciás eszközzel történő műtéte javít a panaszokon. Ráadásul ez a hatás még 5 évvel később is tart.

Az alsó orrkagyló megkisebbítését orrdugulás megoldására szoktuk elvégezni, ha (gyógyszerre nem reagáló) alsó kagyló duzzanat okozza a problémát. Persze az allergiás nátha alsó kagyló duzzanattal is jár, ilyen szempontból semmi újat nem mondanak a szerzők. A speciális az ebben a cikkben, hogy kiderült, hogy a duguláson kívül a többi allergiás panasz is csökken a műtétet követően. Legkevésbé a szemviszketés javult, de még az is jobb lett a betegek elmondása szerint. Még jobb eredményeket értek el az orrfolyást, a tüsszögést, és az orrviszketést illetően, és természetesen a dugulásra vonatkozóan. Jó hír azoknak, akiknek nem hat a gyógyszer!

Mindenképpen megjegyzendő azonban, hogy az átlag beteg a műtét után nem vált teljesen panaszmentessé. Nem csodaműtétről van szó! A műtét csak javította a panaszokat, de nem múlt el minden teljesen. A másik fontos dolog, hogy bár az orrkagyló műtéte nem egy nagy kaland, azért ennek is lehetnek veszélyei, vagyis inkább mellékhatásai. Ez alatt elsődlegesen a hegképződést értem, ami ha egyszer megindul, nehéz korrigálni. Illetve nagyon peches esetben atrophiás rhinitis-hez, orrnyálkahártya sorvadáshoz is vezethet. Szóval jó ez a cikk, jó ez a lehetőség, de az allergia kezelése elsődlegesen még mindig az eddigi gyógyszereket jelenti. De legalább van egy kapaszkodó a gyógyszerekre nem reagáló betegek részére.