a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Nyaki nyirokcsomó áttét műtéte: a blokkdissectio

2010.07.29. | drHorváthTamás |

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak

A fej-nyaki rosszindulatú daganatok nyirokcsomó áttéteinek műtéte a nyaki nyirokcsomó blokkdissectio (blokkdisszekció). Ilyenkor a nyaki nyirokcsomók és a környező szövetek -elsősorban zsír- kerülnek eltávolításra. A nyaki blokkdissectio alapja az ún. radikális blokkdissectio (radical neck dissection - RND), melynek során az adott oldali nyaki nyirokcsomó régiók közül I-től V-ig mindegyik kitakarításra kerül, valamint az azonos oldali fejbiccentő izmot, a vena jugularis internát (koponyából jövő nagyvéna), valamint a fejbiccentő izmon áthaladó, azt, és a trapezius izmot mozgató XI-es agyideget (nervus accessorius) is eltávolítjuk. A nyaki nyirokcsomó régiókról ITT már részletesebben írtam és rajzoltam is.

A radikális nyaki blokkdissectiot 1906-ban írta le Crile, majd később az 1940-es, '50-es években Martin volt az, aki szélesebb körben elterjesztette. A radikális műtét után kialakultak ennek módozatai, elsősorban azért, hogy feleslegesen ne távolítsunk el olyan képleteket a nyakról, ami jelentős funkcióveszteséghez, kozmetikai problémákhoz vezethet. Hiszen ha eltávolítjuk a fejbiccentő izmot, valamint a XI-es agyideget, akkor az adott oldali váll "megroggyan" az ellenoldalhoz képest, ami egyrészt szemmel látható, másrészt a beteg azt a karját vállból sokkal nehezebben tudja később használni. Viszont bizonyos daganatos stádiumban ezeket az anatómiai képleteket nem szabad bennhagyni, ugyanis azokban, vagy azok szoros közelségében már daganatos sejtek lehetnek.

Mindenesetre a kevésbé előrehaladott nyaki stádiumokra, alkalmasint még ki nem mutatható nyaki nyirokcsomó áttétekre találták ki később a módosított radikális blokkdissectiot (mRND), melynek során bár továbbra is eltávolítjuk a nyirokcsomókat I-től V-ig, de bennhagyjuk vagy a fejbiccentő izmot, vagy a v. jugularis internát, vagy a XI-es agyideget, vagy ezekből többet is. Szelektív nyaki blokkdissectio (SND) esetén részben az előzőleg említett képleteket sem vesszük ki, illetve valamelyik nyirokcsomó régió(ka)t az 5-ből nem bántjuk. Mind az mRND, de főleg az SND műtétet akkor lehet csak kivitelezni, ha biztosak vagyunk benne, hogy kisebb műtéttel is uralni lehet az áttéteket úgy, hogy nem marad benn daganatos sejtcsoport.