a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

30 éves a gyermek cochlearis implantáció

2010.07.26. | drHorváthTamás |

Címkék: fül belsőfül gyermek fül orr gégészet cochlearis implantáció

A los angeles-i House Ear Institute-ban a napokban ünnepelték meg, hogy 30 éve ültettek be először 18 évnél fiatalabb, belsőfül eredetű siket embernek cochlearis implantátumot. William House már az 1960-as évek elejétől próbálkozott felnőttekben ilyen műtéttel, de az FDA csak 1980 júliusában adott engedélyt 3 beavatkozásra 18 évnél fiatalabbak esetében. Azóta több ezer ilyen beültetést végeztek a világban.

A cochlearis implantátum a belsőfül nem működő szőrsejtjeinek szerepét veszi át, és az egyébként ép hallóideg felé egy elektróda vezeti át a mikrofonból az elektromos jeleket.  A belsőfül működéséről, illetve a szőrsejtekről tavaly már írtam ITT.

Egyre jobb implantátumok léteznek, egyedül a költség szab határt a rutin-szintű beültetésnek: millió forintos tétel csak maga az eszköz. Azért maga a műtét sem veszélytelen, és hosszadalmas a rehabilitáció is. Mindenesetre egy lehetőség azoknak, akiknek jól körülhatárolt ok miatt (rossz szőrsejtműködés) nem jó a hallásuk. Magyarországon az orvosi egyetemeken végzik a beültetést, ahol -a költségek miatt- meghatározott évi keretből gazdálkodhatnak.(képforrás: edubuzz.org)