A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

30 éves a gyermek cochlearis implantáció

2010.07.26. | drHorváthTamás |

Címkék: fül belsőfül gyermek fül orr gégészet cochlearis implantáció

A los angeles-i House Ear Institute-ban a napokban ünnepelték meg, hogy 30 éve ültettek be először 18 évnél fiatalabb, belsőfül eredetű siket embernek cochlearis implantátumot. William House már az 1960-as évek elejétől próbálkozott felnőttekben ilyen műtéttel, de az FDA csak 1980 júliusában adott engedélyt 3 beavatkozásra 18 évnél fiatalabbak esetében. Azóta több ezer ilyen beültetést végeztek a világban.

A cochlearis implantátum a belsőfül nem működő szőrsejtjeinek szerepét veszi át, és az egyébként ép hallóideg felé egy elektróda vezeti át a mikrofonból az elektromos jeleket.  A belsőfül működéséről, illetve a szőrsejtekről tavaly már írtam ITT.

Egyre jobb implantátumok léteznek, egyedül a költség szab határt a rutin-szintű beültetésnek: millió forintos tétel csak maga az eszköz. Azért maga a műtét sem veszélytelen, és hosszadalmas a rehabilitáció is. Mindenesetre egy lehetőség azoknak, akiknek jól körülhatárolt ok miatt (rossz szőrsejtműködés) nem jó a hallásuk. Magyarországon az orvosi egyetemeken végzik a beültetést, ahol -a költségek miatt- meghatározott évi keretből gazdálkodhatnak.(képforrás: edubuzz.org)

süti beállítások módosítása