a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mégiscsak antibiotikummal kell kezelni az idült melléküreggyulladást?

2010.07.15. | drHorváthTamás |

Címkék: orr gyógyszerek antibiotikum arcüreg melléküregek gyulladásgátlás melléküreggyulladás idült

Korábban már írtam arról, hogy a krónikus melléküregbetegségek báziskezelése nem antibiotikummal, hanem szteroiddal történik. Erre tessék, egy hete olvastam egy cikk absztraktját, hogy orrpolip ellen igenis hatékony az antibiotikum. Ugyan nem olyan hatékony, mint a lokálszteroid, az orrspray-k, de mintha hosszabb ideig hatna. Ráadásul a doxycyclinnél vették észre ezt a hatást, ami a fül- orr- gégészetben nemhogy nem elsővonalbeli, de még másod- sőt harmadvonalbeli antibiotikumnak sem minősül. Ez biztos más szakmák esetén nem igaz, de a fül- orr- gégészetben eléggé így van.

Egy hír lehetne, ennyi. Viszont először Ves Dimov Allergy Notes blogján is írt róla, majd másnap a Fauquier ENT blogjában is megemlítették. Érdemes összehasonlítani a két blogbejegyzést. Amit mindenképpen ki kell emelni (és erről csak Ves Dimov írt), hogy ez egy 47 beteg részvételével zajlott teszt volt. 47 fő esetén, egy első ilyen jellegű tanulmánynál nem írható le az, hogy a doxycyclin egy új kezelési lehetőség az orrpolipra. Ez így önmagában csak egy ötlet, de ilyenekből van még szerintem egy csomó. Én azt gondolom, hogy csak a velejáró felülfertőződést csökkenti. A kísérlet során myeloperoxidáz és matrix metelloproteáz szint csökkenést észleltek a doxycyclin csoportban, ami talán még bele is férhet ebbe a teóriába.

Tehát a címbeli kérdésre a válasz részemről még mindig az, hogy nem.