A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A belsőfül egyensúlyozásért felelős (vestibularis) alegysége

2010.07.12. | drHorváthTamás | komment

Címkék: anatómia fül belsőfül egyensúlyozás élettan vestibularis rendszer

 
A belsőfül két alegységből tevődik össze, melyek közül a csiga (cochlea) a hallásért, (a fenti kép jobb oldalán), míg az ún. vestibularis rendszer az egyensúlyozásért felelős (a fenti kép bal oldalán).

A vestibularis rendszert a három félkörös ívjárat, és a hozzájuk tartozó utriculus (tömlőcske) és sacculus (zsákocska) alkotja. Ez a speciális folyadékot tartalmazó hártyás tömlőrendszer védett helyen, a középfültől befelé-felfelé, a koponyacsontban található (a lenti kép jobb felső részén)


A vestibularis rendszer működése biztosítja, hogy mind a szöggyorsulást (ívjáratokban), mind a lineáris gyorsulást (utriculusban, sacculusban) észleljük. Ha elmozdulunk, a tömlőrendszerben a folyadék is mozogni kezd. Ezzel az ívjáratok, az utriculus, valamint a sacculus adott pontjain elhelyezkedő mozgásreceptor szőrsejtek szőrei elhajlanak, ami a sejtek depolarizációjához vezet, és a sejt a hozzá tartozó ideg részére jelzést küld.

A szőrsejteknek egyébként van egy alapműködése, ami azt jelenti, hogy valójában ezek a receptorok a folyadék érdemi mozgása nélkül is küldenek jeleket a központi idegrendszerbe. Mozgás esetén viszont jóval gyakrabban tüzelnek, ez a mozgás igazi jele. Ebből adódik, hogy ha fülészeti betegség a szédülés oka, akkor az vagy a vestibularis rendszer túlműködése, izgalma miatt jön létre (pl. leginkább gyulladás), vagy az alulműködése, kiesése miatt (pl. traumás sérülés). Mind  a túl-, mind az alulműködés forgó jellegű szédüléshez vezet.


(Képforrás: wikipedia, fitinlondon.com)

· 2 trackback

süti beállítások módosítása