a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Baktériumfajok közti kommunikáció okozhat tartós középfülgyulladást

2010.07.08. | drHorváthTamás |

Címkék: fül antibiotikum fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet középfül biofilm középfülgyulladás akut

A középfülgyulladás az egyik leggyakoribb gyermekbetegség. Sok esetben ez lehet nagyon elhúzódó vagy túl sokszor visszatérő, melynek okát folyamatosan kutatják. Szóba került már helyi genetikai ok, anatómiai eltérés, illetve tápláltsági-szociális tényező is. Szintén szóba került oki tényezőként a biofilm képződés is, amely jelenség az utóbbi időben az egyik nagy kedvencem lett.

Ez utóbbi lehetőséget egyik speciális oldaláról közelítette meg az a kutatás, amelyről nemrég a Medical News Today-ben számoltak be. Arról van szó, hogy az utóbbi időben elterjedt az a vélekedés, hogy a súlyosabb, elhúzódó, vagy gyakran visszatérő középfülgyulladás hátterében nem egy, hanem egyszerre több kórokozó, baktérium áll. Leggyakrabban a Haemophilus influenzae és a Moraxella catarrhalis nevű baktérium az, ami társfertőzésként jelen van ilyen esetekben. Állatkísérletekben most azt igazolták, hogy a Haemophilus influenzae egy olyan anyagot termel, amely a baktériumok biofilmképződését elősegíti, és szintén jelen lévő Moraxella catarrhalis antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességét növeli. Az ún. autoinducer-2 (AI-2) az az anyag, amit a Haemophilus ilyenkor termel, és felelős ezért a jelenségért, melyet quorum sensing néven ismerünk. Ez egyfajta élőlények (főleg baktériumok, és egyes szociális rovarok) közötti kommunikációs forma, decentralizált rendszerek használják közös döntésekre.

A cikk szerzői az eredményeik alapján a Haemophilus elleni vakcinációban látják a terápiás lehetőséget. Ezzel végülis két legyet lehetne ütni egy csapásra: egy kórokozót eleve kiiktatnak (a Haemophilust, ha a vakcina ezt lehetővé teszi), illetve egy másik fajt pedig ezzel nem engednek helyben megerősödni.

Kíváncsian várom, hogy ez a klinikumban alkalmazható lesz-e, éa ha igen, akkor mikor. Amíg nem, addig marad a szokásos gyógyszeres kezelés, és szükség esetén a fülfelszúrás. Mert felszúrni néha igenis szükséges. Aki elvből vagy más okból egyáltalán nem szúr fel fület, szerintem bizonyos helyzetekben feleslegesen növeli a szövődmények lehetőségét.
 

· 1 trackback