a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Kávéval a fej-nyaki rák ellen

2010.06.27. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia szájüreg garat

A Medical News Today hívta fel pár napja a figyelmünket egy az Amerikai Rákkutató Szövetség hivatalos lapjában, a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention-ben megjelent tanulmányra. Ebben olyan eredményeket közöltek neves amerikai egyetemek fül- orr- gégészei, melyek alapján úgy tűnik, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a fej-nyaki rosszindulatú daganatok előfordulási esélyét. Nem mindegyik típusnál -például a gégerák kialakulásának esélyét nem-, de a szájüregi és a szájgarati rák előfordulási esélyét szignifikánsan csökkenti.

Az eredmények alapján a fej-nyaki daganatok esetén ez a protektív hatás főleg azokra érvényes, akik nagy mennyiségben, legalább napi 4 csészényi kávét fogyasztanak. Hitelesnek tekinthető a tanulmány, mivel 9 korábbi cikket elemeztek újra, összesen több, mint 14.000 beteg adatait összegezve. A koffeinmentes kávénál egyébként nem találtak ilyen összefüggést, bár az ezzel kapcsolatos adatok nem voltak olyan részletesek és egyértelműek, mint a normál, koffeint tartalmazó kávénál.

Nagyon fontos, hogy ez a tanulmány nem azt jelenti, hogy aki ezentúl nekiáll nagy mennyiségben kávét fogyasztani, az garantáltan elkerüli a szájüregi daganatokat! Illetve az sem megoldás, hogy valaki a napi 1 doboz cigi, meg mellé a 2 deci tömény okozta fokozott szájüregi rák kockázatot akarja kávéfogyasztással ellensúlyozni! Még elég sok feltáratlan molekuláris mechanizmus van a háttérben, pontosabban kellene látni, hogy melyik molekula és miként gátolja a tumoros sejtek kialakulását vagy növekedését. Például az sem kizárt, hogy nem is maga a kávé, hanem egy arra adott immunválasz vagy más reakció az, ami véd a ráktól.

(képforrás: dreamstime.com)

· 1 trackback