a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Szemgödörbe törő melléküreggyulladás kezelése

2010.05.30. | drHorváthTamás |

Címkék: orr antibiotikum szövődmények fertőzéses betegségek fess műtét arcüreg melléküregek melléküreggyulladás akut

Két bejegyzéssel ezelőtt írtam egy esetről: egy gyermeknek szemgödörbe (orbita) törő arcüreggyulladása alakult ki, a szájából egy sipoly-járaton át az arcüregébe nyomkodott műanyag sörtéktől. Erre pont most, a május elején megjelent European Archives of Oto-Rhino-Laryngology-ban jelent meg egy cikk a szemgödörbe törő melléküreggyulladások kezeléséről. Müncheni kollégák 127 eset kapcsán foglalnak állást ez ügyben.

A Stammberger-féle stádiumbeosztásnak megfelelően osztályozták a betegeket. A 4 stádium:
I. - Preseptalis cellulitis: a gyulladás még valójában nincs a szemgödörben, de a határán van
II. - Periostitis, subperiostalis cellulitis: A gyulladás a csonthártyát érinti a szemgödörben, de genny még nincs
III. - Subperiostalis abscessus: Már megindult a gennyképződés a szemgödör fala mentén
IV. - Orbitalis cellulitis: a gyulladás ráterjedt a szemgödör tartalmára


(képforrás: radiologyassistant.nl)

Az irodalom szerint, elvileg az első 2 stádium esetén még nem szükséges azonnal műtét, megengedett kizárólag intravénás, szélesspektrumú antibiotikum adása. A német kollégák is így cselekedtek, de összességében az ilyen "enyhébb" esetek több, mint 1/3-ában 24 óra múlva sem volt javulás. Ilyenkor műtét történt, mint ahogy a III-as és IV-es stádiumban lévő betegek közel mindegyikénél. Egyébként a III-as stádiumnál is volt pár beteg, akinél úgy látták, lehet még várni a műtéttel anélkül, hogy maradandó károsodás következne be, de végül a 25 III-as és IV-es stádiumú betegnél csak egy úszta meg a műtétet. Ha a teljes betegcsoportot nézzük, akkor szinte pont a betegek fele gyógyult meg kizárólag antibiotikumtól, 49%-nak volt szüksége műtétre is. A műtét elsősorban endoszkópos mellkéüreg műtétet (FESS) jelentett, csak 11%-nál volt szükség külső feltárásra (is).

Szóval ha időben sikerül elkapni ezt a szövődményt, akkor talán nem kell műtét, de a hosszú várakozás a látás tartós károsodáshoz vezethet. Még 2010-ben sem lehet mindig meggyógyítani a melléküreggyulladás orbitális szövődményeit kizárólag antibiotikummal. Sőt.