a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Elégséges nyál termelődik-e a nyálmirigy eltávolítása után?

2010.05.27. | drHorváthTamás |

Címkék: nyálmirigyek fültőmirigy parotis

Ezt a kérdést jópár alkalommal feltették már nyálmirigyműtét előtt.

A válasz: igen.

Ugyanis az emberben 3 pár nagyobb nyálmirigy van, ezeken kívül még számtalan kisebb mirigy található a szájüregben, a garatban, sőt az algaratban és az orrgaratban is. Az alábbi képen a bal oldali három nagy nyálmirigy látható:


(Képforrás: oral-cancer.info)

Parotid gland: fültőmirigy
Submandibular gland: állkapocs alatti mirigy
Sublingual gland: nyelv alatti mirigy

Ha a hat nagyobb nyálmirigyből egyet, vagy akár kettőt eltávolítunk, a maradék mirigyek mindig elégséges mennyiségű nyálat termelnek. Ha az összes nagy nyálmirigyet eltávolítanánk, akkor valószínüleg szájszárazság lépne fel, mivel ilyen mértékű kiesést nem valószínű, hogy kompenzálni tudnak a kis nyálmirigyek. De nincs olyan betegség, melynek kezelése az összes nagy mirigy eltávolítása, így ezt sohasem fogjuk megtudni.


Még egy zárójeles gondolat:
Sokszor hallom, hogy "középfültő-mirigy gyulladás". Érdekes módon ilyenkor a betegek legtöbbször a fül alatti nyirokcsomó gyulladására gondolnak, nem pedig a középfülgyulladásra, és nem is a fültőmirigyre, noha az adott kifejezés mindkettőre jobban illik. De olyan nincs, hogy középfültő-mirigy. Van középfül (a dobhártya mögött elhelyezkedő üreg, ahol a hallócsontok is vannak), van a fültőmirigy (nyálmirigy), és vannak a nyirokcsomók.