a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Akut szövődményes arcüreggyulladás kisgyermeknél idegentest miatt

2010.05.25. | drHorváthTamás |

Címkék: szövődmények arcüreg melléküregek gyermek fül orr gégészet melléküreggyulladás akut

A kisgyermekeknél néha előfordul, hogy valamilyen indíttatásból orrukba, fülükbe nyomkodnak apró dolgokat, például gyöngyöt, kavicsot, legoalkatrészt, vagy tulajdonképpen bármit. Eddig nálam a legérdekesebb az volt, hogy egy kb. 2 éves gyermek humuszt dugott az orrába, majd eltávolítás után pár órával ismét, aztán másnap megint. A történet további részét nem ismerem, remélem a harmadik után leszokott róla...

Ilyenkor a szülő hozza a gyerkőcöt, elmondja mi történt, az ember pedig szépen kiveszi az idegentestet. Általában simán egy mozdulattal, vagy szükség esetén, ha nem ennyire egyszerű az ügy, akkor helyi érzéstelenítésben, vagy ha olyan helyen van, akár narkózisban. Szerencsére aztán ezzel a probléma meg is van oldva.

Rosszabb esetben viszont előfordulhat, hogy nem tudunk idegentestről, viszont egész komoly egészségügyi problémával hozzák a gyermeket. Aztán utólag derül ki, hogy az egész oka valami rossz helyre tuszkolt tárgy volt. Ilyen esettel szembesültek a British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery-ben közzétett esetbemutatás írói is. Egy 9 éves gyermeket hoztak be szülei egyoldali, már a szemgödörbe terjedő arcüreggyulladás miatt. Az elvégzett arckoponya CT vizsgálat gennyes-polipos arcüreggyulladást igazolt, amely már a szemgödör csontos falait is elkezdte bontani, és kezdett beterjedni magába a szemgödörbe. Altatásban arcüregműtétet végeztek, és kiderült, hogy ezt a durva gyulladást az arcüregben elhelyezkedő, 42 darab, egyenként pár milliméter és 3 centiméter közötti hosszúságú műanyag sörte okozta. Ébresztés után a gyermek elmesélte, hogy ezekkel a fogai közti résben szokott vájkálni, amely miatt a fogai között egy résnyi sipoly alakult ki az arcüreg felé. Aztán ezen ezen a nyíláson át sorra "beestek" a sörték az arcüregébe. Erről ő otthon nem szólt semmit, viszont szép lassan begyulladt az arcürege, mely eljutott a fent leírt állapotig, majd műtétig.

A műtét után még antibiotikus kezelést kapott, majd fogászaton zárták a sipolyt is, tehát abszolút happy end lett a vége.

A történetnek van egy általános tanulsága: Sok olyan beteggel találkoztam már, aki tisztítás címszó alatt rendszeresen piszkálta valamilyen kemény, vékony, esetleg hegyes tárggyal (volt aki tűvel!) a fogai közti réseket. Mint a fenti történet mutatja, ennek akár sipoly is lehet a vége. Ne tegyék!