a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 8.

2010.05.15. | drHorváthTamás |

Címkék: allergia nyirokcsomó fül asztma onkológia pajzsmirigy szájüreg mandulaműtét gége orrmandula garat fertőzéses betegségek nyálmirigyek fül orr gégészeti rövidhírek twitteren külsőfül torokmandula 

Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Keloidképződés fülbelövés után:
Az arra hajlamos egyénekben akár egy fülbelövést követően is kialakulhat keloid (vadhús), melyet elsősorban szteroid injekcióval lehet kezelni. Műtét sokszor csak ront a helyzeten.
Cikk ITT.


 
Atípusos baktériumok a mandulákon:
A műtéti megoldást igénylő idült orrmandula- és torokmandula gyulladás kialakulásában atípusos baktériumok is részt vehetnek. Mycoplasma és chlamydia volt kimutatható jópár beteg esetében.
Cikk ITT.
 

Szájnyálkahártya-irritáció és rák:
A szájnyálkahártya krónikus irritációja és a szájüregi daganat kialakulásának esélye között összefüggéseket mutattak ki.
Cikk ITT.

Gégerák sugárkezelését befolyásoló tényezők:
A gégefedő előtti térség (preepiglottikus páholy) daganatos inváziója úgy tűnik nem befolyásolja jelentősen a sugárkezelés sikerességét. Pedig a preepiglottikus páholyban gyorsan tud terjedni a tumor.
Cikk ITT.

Allergiás nátha és az alsóbb légutak:
Az allergiás náthára és az asztmára való hajlam közti kapcsolat már ismert. Most kimutatták, hogy a frissen allergiássá vált betegeknél is már kimutatható az alsóbb légutak érintettsége, még panaszmentesség esetén is.
Cikk ITT.

Nyálmirigy tumor ultrahang vizsgálata:
A nyálmirigydaganatok differenciáldiagnosztikájában sokat segíthet az ultrahang vizsgálat, sosem felesleges. Elmosódott határok és környéki nyirokcsomó megnagyobbodás rosszindulatú daganatra utal.
Cikk ITT.

Pajzsmirigy tapintása és hormonszintek:
Úgy néz ki, hogy egy alaposabb manuális pajzsmirigyvizsgálat befolyásolja a pajzsmirigyhormon szintjét, ezért ha laborvizsgálatot is tervezünk, azt inkább a tapintás előtt végezzük el.
Cikk ITT.