a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A passzív dohányzás a krónikus melléküreg gyulladás egyik lehetséges oka

2010.05.05. | HTamas |

Címkék: dohányzás orr arcüreg melléküregek középfülgyulladás krónikus

Az elmúlt 1-2 hétben nagy port kavart a detroiti Henry Ford Health System munkatársai által közölt cikk, mely felvetette a passzív dohányzás oki szerepét az idült melléküreg gyulladás kialakulásában. A Medical News Today meg is szólaltatta a kutatás projekt menedzserét is ez ügyben.

Ez a kutatás több, mint 600 beteg bevonásával készült, és igazolja a passzív dohányzás melléküregekre kifejtett káros hatását. Más szakterületen korábban már vizsgálták az ilyen jellegű füstbelégzés okozta megbetegedéseket, az USA-ban például évi 3000 tüdőrák okozta halálesetért tartják felelősnek a passzív dohányzást. A kutatás során érdekességként az is kiderült, hogy bár a nemdohányzók nagy többsége a közterületen találkozik leginkább dohányfüsttel, mégis a munka közben, valamint a szociális élet során elszenvedett füstdózis az, ami hajlamosíthat a megbetegedésre. Tehát a nemdohányzó kollégákkal egy odúba zárt, dohányzó kolléga nagyobb bajt okoz, mint az éttermekben vagy a bárokban dohányzók.

Minden ilyen eredménynek, sikeres kutatásnak örülni kell, hiszen az idült melléküreg gyulladás pontos molekuláris háttere még nem ismert, csak hipotézisek szintjén létezik.

(képforrás: stopsmokingsteps.com)