A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az akusztikus neurinoma tünetei

2010.04.29. | drHorváthTamás | 7 komment

Címkék: fülzúgás halláscsökkenés tinnitus hallóideg akusztikus neurinoma

Az akusztikus neurinoma a VIII-as, hallásért és egyensúlyozásért felelős agyidegen kialakuló jóindulatú daganat. Nem magának az idegsejtnek a tumora, hanem az idegköteget borító, úgynevezett myelinhüvelyt alkotó sejtekből alakul ki. Számos tünetet okozhat, melyek elsősorban az egyre nagyobb teret elfoglaló daganat környezetének nyomás alá kerülése miatt alakulnak ki.

Ezek lehetnek:
- Percepciós halláscsökkenés (leggyakoribb tünet)
- Fülzúgás
- Fülfájás
- Fejfájás
- Egyensúlyzavarok
- Érzészavar az arcon
- Ízérzészavar

Mivel az akusztikus neurinoma gyakorlatilag csak egy oldalon alakul ki, ezért egyoldali percepciós halláscsökkenés és/vagy fülzúgás esetén mindig vizsgálódni kell akusztikus neurinoma irányába is (koponya MRI, BERA)!

Amennyiben kritikus méretet ér el a daganat, akkor a koponyaűri nyomásfokozódás általános jelei, látászavar, hányinger-hányás, aluszékonyság, tudatzavar is felléphet. Azonban ezek önmagukban nem jelentkeznek, a fentiek mindig megelőzik a komolyabb panaszokat. Sőt, általában előbb felismerésre (és kezelésre) kerül a betegség, ezért szerencsére ritkán jut el ebbe a stádiumba.
 

süti beállítások módosítása