a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Vegyes tumor (pleomorph adenoma): a leggyakoribb jóindulatú nyálmirigy daganat

2010.04.27. | drHorváthTamás |

Címkék: nyálmirigyek betegségekről részletesebben fültőmirigy parotis pleomorph adenoma

A nyálmirigyek leggyakoribb jóindulatú daganata az úgynevezett pleomorph adenoma, azaz a vegyes daganat. Azért vegyes, mert változó arányban hám és kötőszöveti eredetű sejtek alkotják, bár alapvetően hám eredetűnek tartjuk az elváltozást.

Jóindulatú, tehát tokja van, a környezetét nem szűri be, jól elhatárolódik tőle. A jóindulatúság miatt áttétet sem ad, bár megfigyelték, hogy ún. szatellita "ágakat" képezhet, azaz nyúlványszerűen belenyúlhat a nyálmirigy állományába. Ennek előfordulási arányát egy nemrég publikált közleményben a fültőmirigy pleomorph adenomái között 3-4%-ra teszik. Nőkben gyakrabban alakul ki vegyes daganat, és elsősorban a fültőmirigy érintett. Legritkábban a nyelv alatti nyálmirigyben fordul elő.

Folyamatos növekedése folytán előbb-utóbb kozmetikai problémát okoz. Ami ennél nagyobb gond, hogy ugyan ritkán, de előfordulhat, hogy a jóindulatú pleomorph adenoma rosszindulatúvá válik. Márpedig a rosszindulatú daganat kezelés nélkül biztosan halálhoz vezet. Ezt megelőzendő a pleomorph adenomákat is el kell távolítani, műtéti úton. Ilyenkor (és más nyálmirigy daganatok esetében is) nem csak magát a tumort vesszük ki, hanem minimum az egész mirigylebenyt. Ez érthető például a szatellita ágak miatt is.

Sajnos a vegyes daganat sejtjei rendkívül ellenállók. Elvileg akár pár bennmaradt sejt is elég lehet ahhoz, hogy kiújuljon a betegség. Ezzel együtt ez annyira nem gyakori állapot, jól gyógyítható.

(képforrás: International Agency for Research on Cancer)