a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az akut halláscsökkenés okai

2010.04.23. | drHorváthTamás |

Címkék: fül belsőfül halláscsökkenés hirtelen halláscsökkenés

3 hónapja már írtam arról, hogy az akut percepciós halláscsökkenés (SSNHL - Sudden Sensorineural Hearing Loss) kezelésével gondban vagyunk, mivel még azt sem tudjuk biztosan megmondani, hogy mitől alakul ki valakinek hirtelen idegi típusú halláscsökkenése. Szerencsére most jött ki a Laryngoscope új száma, amelynek egyik cikkében evidenciaszinten próbálták meg kideríteni az elmúlt fél évszázadban (!) a témában publikált tanulmányok alapján, hogy mégis mit tudunk az akut halláscsökkenés lehetséges okairól.

Nos, okosabbak is lettünk, meg nem is. Legalább most már vannak konkrétabb számok, azonban az kiderült, hogy az irodalom alapján az esetek több, mint 70%-ában még mindig csak azt tudjuk mondani, hogy idiopátiás, tehát ismeretlen eredetű a halláscsökkenés. Érdekes módon a leggyakoribb ismert ok a fertőzés, melyet az esetek 13%-ban találták bizonyítottnak. A másik mindenképpen kiemelendő, hogy bizonyítottan csak 3% az éreredetű vagy egyéb keringési probléma okozta percepciós halláscsökkenés. Ehhez képest per pillanat a sztenderd kezelés az értágítás - keringésjavítás, mert nem tudunk mást csinálni, viszont ne feledjük a szteroidot is. Ez minden gyulladásos megbetegedés esetén hatékony, így ha tényleg 13% fertőzéses eredetű, és a kivizsgálás során nem találunk más, kézzelfogható eltérést, mely a fertőzéses eredet ellen szól, akkor nem hagyható el.