a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Hangszalagpolip

2010.04.13. | HTamas |

Címkék: köhögés gége hangszalag foniátria betegségekről részletesebben hangszalagcsomó

 

A hangszalagpolip egy eléggé közismert fogalom, azonban annyira talán nem gyakori, mint amennyire ismert. Jellegét illetően hasonlít az orrpoliphoz: ez is egy lágy növedéke a hámnak.


A széleskörű ismertsége ellenére a hangszalagpolip körül azért még vannak kérdések. Például az, hogy egyáltalán mi is a hangszalagpolip. Az biztos, hogy jóindulatú elváltozás, de míg egyes tankönyvek kifejezetten a jóindulatú daganatok közé sorolják őket, addig mások a nem daganatos megbetegedések között tartják számon. Felmerült az is, hogy a hangszalag polip a Reinke ödéma egyik megjelenési formája. Ebbe az elméletbe passzol, hogy a szövettana alapján nagy hasonlóságot mutat a hangszalagcsomóval, kifejezett szövetközi vizenyő figyelhető meg a polipokban.


Egyértelműen gyakrabban alakul ki a hangjukat profi szinten használóknál, így a tanároknál, énekeseknél, előadóknál. Rekedtséget okoz, esetleg köhögést, vagy akár idegentestérzést is a torokban. A kezelése elsősorban műtéti eltávolítást jelent, de kisebb elváltozások esetén foniátriai kezelés, esetleg szteroidos inhaláció regressziót okozhat.

(képforrás: http://www.wiki.uiowa.edu/)